Sēnes var lasīt arī lielveikalā! Zupiņai, mērcītei, veselībai
Kas par to, ka sēņošanas sezona jau garām? Sēnes var salasīties arī lielveikalā. Turklāt – gan gastronomiskām izvirtībām, gan veselībai.
kā apgalvo uztura speciālisti, uzturvērtības ziņā spēj aizstāt gaļu. Francūži, kas devuši sēnei vārdu, zina – regulāri ēdot šampinjonus, vismaz trīs reizes samazinās risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Savukārt ķīniešu medicīna tos iesaka jaunajām māmiņām, lai pastiprinātu piena sekrēciju. Šampinjonos ir daudz minerālvielu – magnija, kālija, fosfora, dzelzs, cinka, kas mobilizē imūnsistēmu. Tajos ir D, E, PP, B grupas vitamīni, praktiski nav tauku un ne kripatiņas cietes. Nebrīnies – tie mēdz būt arī brūni.
dēvē par Latvijas eksporta preci numur viens. Garšīgas, bet grūti sagremojamas. Brašais kareivis Šveiks pat uzskatīja, ka sīkstuma dēļ tās ēdamas divas reizes. Tajās C vitamīna ir divas reizes vairāk nekā apšu bekās un 7 – 8 reizes vairāk nekā bērzlapēs. Tās satur hitināzi (ne velti gailenes negaršo tārpiem), tāpēc ieteicamas tiem, kam mājdzīvnieki, jo aizbaida cērmes. Gailenes pārspēj visas citas zināmās sēnes karotīna daudzuma ziņā.
nāk no Japānas, tāpēc nav ne mazākā pamata to saukt par Ķīnas sēni. Ja vien neņem vērā to, ka tieši tradicionālā ķīniešu medicīna tās pielīdzina dzīvības eliksīram: atjauno enerģiju un vitalitāti. Tā stiprina imūnsistēmu, apkaro vēža šūnas, aizkavē novecošanos un mazina holesterīna līmeni asinīs. Veikalos biežāk nopērkamas kaltētas, tāpēc vispirms tās mērcē karstā ūdenī kopā ar garšvielām, pēc tam pievieno pikantām zupām, suši, vok ēdieniem vai arī gatavo ar dārzeņiem un nūdelēm. Rūpīgi nosusinātas izmērcētās sēnes var arī viegli sautēt sviestā, līdz tās kļūst mīkstas.
gardēžu zemē Francijā uzskata par īpašu delikatesi. Vācieši tās dēvē par teļa cepeša sēni, jo tā garšo pēc gaļas. Vērtīgākā ir sēnes cepurīte, kas satur daudz B grupas un D vitamīnus. Tām ir izcils aminoskābju sastāvs un iespaidīgs dzelzs daudzums. Zinātnieki izpētījuši, ka austersēnes veicina radioaktīvo vielu un smago metālu izvadīšanu no organisma, mazina holesterīna daudzumu asinīs, kavē ļaundabīgo audzēju šūnu attīstību. Starp citu, ļoti ērtas gatavošanai, jo nav jātīra un pēc sagriešanas nekļūst melnas. Savu krāsu zaudē, tikai karsējot.
jeb dārza atmatenes mēdz saukt arī par brūnajiem šampinjoniem. Gardēži tās iecienījuši prāvās cepurītes dēļ, ko var pildīt ar malto gaļu vai mocarellas sieru ar kaltētiem tomātiem un svaigu baziliku. Izcilas grilēšanai. Portabello sēnes ir vērtīgs kālija un selēna avots.