Latvisks un veselīgs svētku galds. Bez trekniem, apnikušiem ēdieniem
Kā uzklāt latvisku svētku galdu, taču izvairīties no trekniem un sen apnikušiem ēdieniem? Iesakām izmēģināt veselīgas, vienkārši pagatavojamu ēdienu receptes, kas tapušas, izmantojot mūsu tradicionālos produktus, tomēr rada gluži citu priekšstatu par to, kā garšo latviešu virtuve.
Ķirbju un ingvera krēmzupa
Sastāvdaļas: ķirbis, svaiga ingvera sakne, ūdens, saldais krējums, augu eļļa, sāls, pipari.
Ķirbja gabaliņus apcep eļļā bez izteiktas smaržas, pārlej ar ūdeni un vāra, kamēr mīksts. Kamēr karsts, sablendē, pievieno mazu gabaliņu smalki sagrieztas ingvera saknes (to var aizvietot arī ar muskatu), sāli un piparus un vēl neilgu laiku vāra. Beigās pievieno saldo krējumu. Lai zupa gaisīgāka, saldo krējumu var saputot.
Pildīta karpa ar āboliem un selerijām
Sastāvdaļas: svaiga karpa, 3 āboli, 300 gramu selerijas saknes, 50 gramu kaltētu dzērveņu, pastinaks, kartupeļi, sinepes, augu eļļa, sāls, melnie pipari.
Zivi attīra, obligāti izņem žaunas (lai izvairītos no rūgtās piegaršas) un akurāti izņem mugurkaula asaku. Sagrieztus ābolus un selerijas nedaudz novāra, tad sajauc ar kaltētām dzērvenēm, garšvielām un iepilda zivs vēderā. Zivs ādas malas sasprauž ar koka irbulīšiem. Cep 40 minūtes cepeškrāsnī 160 grādu temperatūrā. Pasniedz ar sinepēs ceptiem kartupeļiem un medū ceptiem pastinakiem.
Vistas aknu pastēte ar karstvīna želeju
Sastāvdaļas: 500 gramu vistas aknu, 200 gramu burkānu, 2 selerijas kāti, 150 gramu sviesta, augu eļļa, 2 ķiploka daiviņas, 200 gramu karstvīna, 1 ēdamkarote želatīna, sāls, pipari.
Katliņā ielej mazliet eļļas, pieliek vistas aknas, dārzeņus un cep, kamēr aknas kļūst viegli sadalāmas ar dakšiņu. Kamēr maisījums vēl ir karsts, pieliek sviestu, sāli un piparus un sablendē.
Karstvīnam pievieno uzbriedinātu želatīnu, lēni uzkarsē, kamēr želatīns izšķīst. Nelielu daļu no tā ielej garenas formas traukā, ieliek ledusskapī, lai sacietē.
Ņem nelielu pastētes daļu, uzziež to uz karstvīna un želatīna maisījuma tā, lai malās paliek neskarta želejas josla, un atkal ieliek atdzesēt ledusskapī. Pēc neilga laika atkārtoti traukā ielej daļiņu no karstvīna un želatīna maisījuma, nedaudz pārklājot pastētes joslu, un atdzesē. Procedūru atkārto 2—4 reizes, tad patur ledusskapī. Jo vairāk slāņu un jo tie ir plānāki, jo izteiktāks būs garšas savienojums.
Asinsdesa ar bekonu
Sastāvdaļas: asinsdesa, bekona šķēlītes.
Asinsdesu apcep un atdzesē, sagriež šķēlītēs, ievīsta bekonā un liek cepties cepeškrāsnī. Pirms pasniegšanas pārlej ar taukiem, kas iztecējuši cepšanas procesā. Ieteicams izmantot paštaisītu asinsdesu, kāda nopērkama tirgū.
Cūkgaļas rulete ar cūku pupām un kūpinātu bekonu
Sastāvdaļas: 500 gramu maltās gaļas, 300 gramu cūku pupu, 2 sīpoli, 200 gramu kūpināta cūkgaļas bekona, sāls, pipari.
Malto gaļu un sagrieztus sīpolus sablendē vai vairākas reizes samaļ gaļasmašīnā, pieliek sāli un piparus. Cūku pupas novāra, nolej ūdeni un atdzesē. Bekona šķēlītes saliek rindā uz cepamā papīra tā, lai katra šķēlīte nedaudz pārklāj iepriekšējo. Uz bekona uzliek malto gaļu un izlīdzina, vienu bekona slāņa malu atstājot brīvu. Maltajā gaļā iespiež pupas, tā, lai tās ir vienmērīgi sadalītas pa visu virsmu. Visu sarullē un cep 30 minūtes cepeškrāsnī 170 grādos, pēc tam atdzesē un ievieto ledusskapī.
Sastāvdaļas: piparkūku garšvielas, 0,5 litri saldā krējuma, 200 gramu cukura, 6 olu dzeltenumi, mandarīni, svaigais ingvers.
Saldo krējumu un cukuru karsē katliņā, līdz uzvārās. Atdalītus olu dzeltenumus sajauc ar piparkūku garšvielu. Kad cukurs izkusis, nedaudz atdzesētam saldajam krējumam, nepārtraukti maisot, pievieno olu dzeltenumus. Gatavo maisījumu salej formās un cep cepeškrāsnī ūdens peldē 30 minūtes 150 grādos.
Sablendē apelsīnu, pievieno nedaudz cukura un vāra katliņā, kamēr masa kļūst biezāka, tad atdzesē un liek ledusskapī.
Pārlej apelsīnu masu saldajam un līdz pasniegšanai tur ledusskapī, lai nesaplok.
1. Piparotais ābolu dzēriens
Sastāvdaļas: ābolu sula, svaigi spiesta apelsīnu sula, kalvadoss, brūnais cukurs, anīsa zvaigzne, smaržīgie pipari, rozā pipari, kanēļa standziņa. Iesākumā visas garšvielas pārlej ar kalvadosu un atstāj dažas minūtes ievilkties, tikai pēc tam pārlej ar sulu.
2. Karstais granātābols ar dzērvenēm
granātābolu sula, Finlandia Redberry degvīns, cukurotas dzērvenes. Vēlams izmantot dabīgu granātābolu sulu stikla iepakojumā un dzērvenes iepriekš iecukurot pašiem. Labi garšo kopā ar desertiem.
3. Ziemas ķirsis
Sastāvdaļas: ķiršu sula, upeņu sula, svaigi spiesta apelsīnu sula, svaigi spiesta laima sula, tumšais rums, kanēļa standziņa. Dzēriens lieliski noder kā ēstgribu rosinošs. Droši var pasniegt kopā ar cepešiem vai kopā ar mājas piparkūkām.
Iesaka pavārs Viktors Podskočijs un bārmenis Aigars Celms
Dorian Gray
Una Krūmiņa / Foto: Mārtiņš Purviņš