Cilvēki jūtas laimīgāki, ēdot hurmu, mandarīnus un zaļo lapu salātus
Laime migrē no kuņģa uz smadzenēm, ja notiesā produktu, kas stimulē apmierinājuma hormonu veidošanos un satur daudz B grupas vitamīnu. Spināti, kāposti, apelsīni, hurma, Rokforas siers, pilngraudu makaroni — lūk, paši „laimīgākie” ēdieni.
Saskaņā ar Londonā izstrādāto „Mood food” (garastāvokļa ēdiens – red. piezīme) sistēmu, bez siera var kļūt laimīgs, bet tas būs grūti. Tas ir bagāts ar olbaltumvielām un īpašām aminoskābēm, kas palīdz smadzenēm izstrādāt slaveno labsajūtas hormonu endorfīnu. Pats laimīgākais esot Rokforas siers.
Saldumi
Salds ēdiens priecē sajūtu orgānus. To esam iezīduši ar saldeno mātes pienu, jūtoties viņas klēpī droši, pasargāti, mīlēti un laimīgi. Jebkuram sātīgam ēdienam, lai tas tevī radītu apmierinājumu un mieru, jābūt drusku saldinātam.
Šos augļus-optimistus uzskata par laimīgākajiem. Tie ir īsts vitamīnu spridzeklis, pilns ar B6 un citiem B grupas vitamīniem, labi iederas krāsu terapijas arsenālā. Savukārt C vitamīns palīdz nomierināt satrauktos nervus.
Zaļie lapu dārzeņi
Dobē kuplojošais zaļums sekmē laimes hormona-serotonīna veidošanos un satur daudz antioksidantu. Īpaši iemīli spinātus un kāpostus.
B6 vitamīns, kura banānos pārpārēm, aktīvi piedalās vajadzīgā serotonīna daudzuma sastrādāšanā. Pētījumi vēsta, ka depresīviem cilvēkiem ir par maz tieši šī vitamīna.
Pilngraudu rudzu un kviešu izstrādājumi (nejaukt ar kā no vates darinātajām bulciņām!) sniedz ķermenim kvalitatīvu enerģijas lādiņu, vienlaikus nepaaugstinot cukura (glikozes) līmeni asinīs.
No sāļajiem viļņiem izvilktajā lomā ir vesela jūra olbaltumvielu. Tās notiesājot, tu ne tikai tiec pie dažādām aminoskābēm, bet arī piespied smadzenes izstrādāt endorfīnus. Bet zivīs esošās „Omega-3” taukskābes glābj no depresijas.
Liesa gaļa
Trekna gaļa nesniedz itin nekādu labumu. To pārstrādājot, tu tērē daudz enerģijas, un uznāk miegs un slābanums. No liesajām izvēlies teļa gaļu, cāli un tītaru, jo tie satur daudz olbaltumvielu.
Jo košāks, jo labāks! Lai arī pirmā vieta jau piešķirta tomātiem un burkāniem, omu uzlabos arī paprika, kukurūza un bietes.
Aija Kažoka / Foto: Bulls Press