Caur sviestu un speķi uz veselību. Jā, patiešām!
Optimālai veselībai piesātināto tauku patēriņš jāsamazina līdz minimumam, jo bla, bla, bla... Šādas un līdzīgas rindiņas var skaitīt, arī nakts vidū pamodinātas, tik bieži tās atkārtotas. Bet, ja nu tie ir tīrie meli?
Sviests, dzīvniektauki un citi cietie tauki, piemēram, kokosriekstu eļļa, lielākoties sastāv no piesātinātajiem taukiem. To dēmonizāciju aizsāka amerikāņu dietologs Ansels Keijs, kas pērnā gadsimta 50. gados nāca klajā ar pētījumu par saikni starp piesātinātajiem taukiem un sirds slimībām. Ja vien mēs brīnumainā kārtā spētu izvairīties no vissīkākās piesātināto tauku molekulas, zeltu un plauktu ne viena vien gadsimta garumā, vai ne tā? Un nekādas sirdstriekas vai aptaukošanās, ja? Piesātināto tauku vietā nāca hidrogenizētie tauki margarīna un citu ķepīgu smērvielu izskatā, kas nez kāpēc pēc ģīmja mēģināja atdarināt to pašu nīstamo sviestu. Aizgāja pat tik tālu, ka kāds britu kardiologs mēģināja atrast dzirdīgas ausis sviesta un dzīvniektauku vispārējai aizliegšanai. Tikai zinātnieki, kas mēģināja rast saikni starp piesātinātajiem taukiem un sirdslimībām, atklāja vien to, ka tādas nav.
Vēl vairāk. Piemēram, Framingemas sirds pētījumā, kas ilga 40 gadus, 6000 apsekojamo tika sadalīti divās grupās – vieni uzņēma maz holesterīna un piesātināto tauku, otri gluži pretēji. Pētījuma slēdziens? “Mēs atklājām, ka cilvēki, kas uzņēma visvairāk holesterīna, piesātinātos taukus un kalorijas, svēra vismazāk un bija fiziski paši visaktīvākie. Pētījums uzrādīja, ka tie, kas svēra vairāk un kam bija neparasti liels holesterīna līmenis, bija arī lielāks sirds slimību risks, bet svara pieaugums un holesterīna līmenis bija pretēji proporcionāls tauku un holesterīna uzņemšanai ar pārtiku.”
Nu jau izpētīts, ka, izrādās, lielākā ļaunuma laurus var plūkt transtauki, kas rodami tajos pašos margarīnos un citos produktos, kur augu eļļa mākslīgi padarīta par produktu, kas vismaz izskata ziņā līdzinās tradicionālajiem piesātinātajiem taukiem.
Vai piesātinātie tauki tiešām ir tik labi? Paskatīsimies, kam tie noder!
1) Slaidumam: pētījumi atklāj, ka diētu ievērojošas sievietes, kas no kopējā tauku daudzuma uzturā vairāk lietojušas piesātinātos taukus, arī zaudē visvairāk svara.
2)
piesātinātie tauki ir vitāli svarīgi sirds un asinsvadu sistēmai, jo samazina lipoproteīnu daudzumu, kas savukārt saistīts ar paaugstinātu sirds slimību risku. Ironiski, bet, izrādās, sirds par sev tīkamāko enerģijas veidu uzskata tieši piesātinātos taukus.
3) Stipriem kauliem – lai kalcijs uzsūktos, nepieciešami piesātinātie tauki. Ekstrēmos gadījumos iesaka uzņemt aptuveni 50% no visām taukvielām kā piesātinātos taukus.
4)
piesātinātie tauki aizsargā aknas no alkohola un medikamentu sliktās iedarbības.
5) Vieglai elpai: plaušu normālai funkcionēšanai nepieciešami piesātinātie tauki. Ja tos aizstāj ar citām taukvielām, tas potenciāli var radīt elpošanas problēmas un palielināt astmas risku.
6)
tavas smadzenes lielākoties veido tauki un holesterīns. Lauvas tiesa šo tauksskābju ir piesātināta. Diēta, kas aizliedz uzņemt veselīgos piesātinātos taukus, zog smadzenēm izejmateriālu, kas tām nepieciešams optimālai funkcionēšanai.
7) Imūnsistēmai: piesātinātie tauki ir neaizstājami spēcīgai imūnsistēmai. To trūkums ietekmē organisma aizsargu spēju pazīt un iznīcināt vīrusus, sēnītes un kaitīgās baktērijas.
8)
ja mums trūkst piesātināto tauku, arī tik vitāli nepieciešamās omega-3 organisms nespēj pilnībā izmantot.
9) Vitamīniem: piesātinātie tauki ir tādu ļoti svarīgu taukos šķīstošu vitamīnu kā A, D, E un K kurjeri. Speķis ir viens no visbagātākajiem dabiskajiem D vitamīna avotiem, ne velti tautas dziedniecībā iesaka ik dienas apēst 30 g tīra speķa imunitātes nostiprināšanai. Savukārt sviests ir bagātīgs A vitamīna avots, kas mums nepieciešams redzes, endokrīnās u.c. sistēmu uzturēšanai labā formā.
10)
vēl ironiskāk, šie tauki patiesībā pazemina holesterīna līmeni (nesmejamies!), palielinot “labā” holesterīna līmeni. Šī tik lamātā viela ir ļoti, ļoti vajadzīga hormoniem, kas mums palīdz tik galā ar stresu un aizsargā mūs no tām pašām sirdslimībām, vēžiem utt., kā arī visiem sekshormoniem. Pēdējie pētījumi atklāj, ka holesterīns darbojas arī kā antioksidants. Turklāt mātes piens ir ļoti bagāts ar šo vielu.
Vairāki eksperti, jaunatklājot šīs piesātināto tauku īpašības, norāda, ka, iespējams, liela daļa mūsdienu cilvēka medicīnisko likstu, to skaitā, aptaukošanās, būtu atrisināta, ja mēs atsāktu ēst tradicionālās taukvielas un izmēztu no savām virtuvēm visus cilvēka radītos un sintētiskos prototipus, kā arī būtiski samazinātu polinepiesātināto tauku lietošanu (atrodamas visās modernajās augu eļļās) – pašlaik mēs lietojam vidēji 30% šo tauku, bet būtu vajadzīgs lietot tikai 3%. ASV ir valsts, kur visvairāk izmanto hidrogenizētās taukvielas, bet tā ir arī valsts, kas nekādi nevar izcelties ar labiem veselības radītājiem.
Ir kalorijas, bet ar mēru
Jā, piesātinātie tauki satur kalorijas – vienā gramā 9 kcal, bet tie arī palēnina ēdiena uzsūkšanos, kas nozīmē – ilgāku laiku nejutīsi badu. Kāda mana ekskolēģe vienmēr izvēlējās tikai maztauku jogurtus. Lieki teikt, ka viņa vienmēr apēda puslitru iepakojuma un jau pēc pārdesmit minūtēm ieminējās, ka tā kā būtu laiks kaut ko iekost.
Eksperti norāda – tikai aptuveni 1/3 cilvēku varētu iztikt ar minimālu piesātināto tauku daudzumu (šai grupai der arī veģetārisms), piemēram, pāris reižu nedēļā krāsnī cepti kartupeļi ar sviestu vai kokosriektu eļļā apcepti dārzeņi. Bet ir 1/3, kurai tie ir vitāli svarīgi un atteikšanās no tiem var beigties ar nopietnām veselības problēmām. Tāpat kā bērni, arī šī grupa jutīsies tikai labāk, ja uzņems vairāk, nevis mazāk piesātināto tauku.
Kur meklēt piesātinātos taukus?
Gaļā, speķī, dzīvnieku taukos, olu dzeltenumos, sviestā un pilnpiena piena produktos (vājpiena jau ar tie būs, bet krietni mazākā skaitā), kokosriekstu eļļā, palmeļļā. Bet ne jau visas šīs ēdamlietas veido tikai piesātinātie tauki.
Piemēram, mājputnu tauki satur aptuveni 35% piesātināto tauku un 50% mononepiesātināto tauku (tauki, kam tradicionāli dzied slavasdziesmas). Pat speķis satur tikai 40% piesātināto tauku, savukārt kokosriekstu eļļa – 92% piesātināto tauku. Lai vai kādu piesātināto tauku avotu izvēlēsies, vienmēr labāks būs ekoloģisks tīrs (organisks).
Attiecībā uz piena produktiem vislabākie būs nepasterizētie organiskie (govīm noteikti jābūt ēdušām zāli, respektīvi, jāganās ārā), tad organiskie pasterizētie un tikai pēc tam parastie veikalā nopērkamie.
Izvairies no visiem cilvēka radītiem un sintētiskiem taukiem. Dīvainu, nenosakāmas izcelsmes vai moderno augu eļļu vietā cepšanai lieto kokosriekstu eļļu vai dzīvnieku taukus, kas ir izcili, piemēram, fritēšanai. Un, kad nākamreiz kāds atkal dziedās dziesmu par kāda produkta viscaur ļauno dabu, padomā tikai vienu – vai to būtu ēdusi arī tava vecvecvecmāmiņa. Ja tas ir tradicionāls, gadsimtu garumā lietots produkts, visticamāk, tas nebūs kaitīgs, jo citādi senči nebūtu izdzīvojuši.
Jolanta Sēnele / Foto: Shutterstock