Mans nams ir mana pils. Tās saimnieks – mājas gariņš
Cita pasaule
2011. gada 6. jūnijs, 16:47

Mans nams ir mana pils. Tās saimnieks – mājas gariņš

Jauns.lv

Tas nav spoks, kas rada biedējošas skaņas un atstāj vaiga nospiedumu tavā spilvenā. Gluži pretēji – mājas gariņš sargā no ļaunā, ja vien tu par viņu gādā. Nu labi, reizēm viņš mēdz arī izjokot.

Tev mājās pašas no sevis pazūd dažādas lietas, bet pēc laika nez no kurienes tās atkal uzrodas.  Kaķis ik rītu skatās vienā punktā, uzmet kūkumu, asti piepūtis kā vāverei, un šņāc uz iedomāto tēlu. Vēl vakar saldumu trauks bija pilns ar šokolādes konfektēm, bet no rīta palikušas vien dažas, kaut bērni dievojas, ka našķiem nav pat pirkstu piedūruši. Nu ko – diagnoze skaidra – šķiet, tev uzradies dzīvokļa biedrs – mājas gariņš. Dziednieks Elmārs Spodris ir pārliecināts, ka tāds mīt katrā namā, un par to ir pienācīgi jārūpējas.

Mājas gars bija arī viena mūsu senču galvenajām dievībām. Atkarībā no reģiona to dēvēja par Ciemnieku, Vecaini, Bēli, Ašgalvi vai Cepļa dievu, un pieļāva, ka vaigā tas  līdzinās krupim, vabolei, čūskai vai cilvēkam. Mūsdienās tos gan vairāk iztēlojas kā mazus cilvēciņus, kas apauguši ar kaķa spalvām. Skaidrības labad jāpiebilst – mājas gariņi ir astrālas būtnes, un to ārējais izskats ir tikai iztēles auglis.

Kas patīk un kas nepatīk mājas gariņam

Mājas gariņi nav ne labi, ne ļauni – nu gluži tāpat kā mēs, cilvēki. Viņi sargā, bet spēj arī blēņoties un nerātnības sastrādāt.

Vairāk viņi sastopami lauku mājās. Pilsētas daudzdzīvokļu namus tie pa galam necieš. Tur ir pārāk daudz cilvēku, trokšņu un negāciju, ar kurām viņiem grūti tikt galā.

Mājas gariņiem patīk vērot cilvēkus un viņu sadzīviskās lietas. Tādēļ viņi nereti tās aizņemas. Gluži traki tie ir uz saldumiem un spīdīgām lietām. Mājas gariņu labākie draugi ir kaķi, suņi un bērni. Šīm neredzamajām radībām netīk cilvēku uzdzīve, tāpēc tās uz neatgriešanos pamet mājas, kurās notiek ballītes un jampadrači. Tāpat mājas gariņš necieš strīdus, nesaskaņas, naidu, skaudību un nenovīdību. Viņš nopietni var sadusmoties, ja, neparunājoties ar viņu, tu sāc apjomīgus remontdarbus. Nebrīnies, ja meistariem darba tehnika pēkšņi sabojāsies. Parunājies ar gariņu, un remonts varēs netraucēti turpināties. Savukārt tīrība, kārtība, miers un klusums ir tas, kas nepieciešams, lai tavs astrālais kaimiņš justos labi.

Vai viņš mīt tavās mājās

Reizēm pat nekādas pārbaudes nav nepieciešamas, tu vienkārši jūti, ka kāds ir līdzās, vēro un sargā. Tāda arī ir šīs neredzamās būtnes galvenā misija – gādāt par tevi, neielaist mājās mošķus un ļaunos garus.

Taču eksistē arī dažas vienkāršas gariņa klātesamības noteikšanas metodes. Viens no senākajiem nostāstiem – mājas gariņiem ļoti „garšo” saldumi. Tiesa, būdamas astrālas būtnes, viņi nevar nedz mīkstā cepumā iekosties, nedz bombongas nosūkāt. Tomēr viņi jūt un novērtē attieksmi un uzmanību, ko veltījis saldumu devējs. Zinot mājas gariņa vājību, noliec redzamā vietā saldumus uz nakti un pēc tam skaties, kas notiek. Ja gardumi pazuduši vai traukā izkārtoti citādi – zini, ka ir rosījies gariņš.

Tāpat viņam patīk inteliģenti un radoši cilvēki, kam mājās ir daudz grāmatu. Noliec vienu pret sienu augšpēdus. Kārtībmīlis gariņš to noteikti pagriezīs pareizi, pierādīdams savu klātbūtni. To, vai viņš ir tavā miteklī, vari novērot arī sveces liesmā. Iededzini to, tad pajautā – mājas gariņ, vai tu te esi? Ja svece spēcīgi uzliesmo, tad viņš turpat tuvumā ir, ja sveces liesma paliek nemainīga – astrālā sarga tev diemžēl nav.  Vēl viens veids – ņem baltu lapu un noliec telpā, kur viņš, tavuprāt, mitinās. Blakus lapai nober nedaudz pelnu un atstāj pa nakti. No rīta skaties, vai mājas gariņš nav tevi aplaimojos ar kādu zīmējumu.

Palīdzi viņam cīnīties ar slikto

Pīrāgu mīkla saplok, piens saskābst pirms termiņa beigām, svece deg ar vārgu liesmu – skaidrs, tavās mājās sakrājies tik daudz negatīvās enerģijas un kopējais enerģētiskais lauks ir tik pabojāts, ka mājas gariņš ar to vairs netiek galā. Tāpēc reizēm viņam ir vajadzīga palīdzība.

Tu vari saukt ekstrasensus, kvēpināt kadiķa zarus, berzt grīdas, bet enerģija mājoklī vienalga ir kā sastāvējusies. Tāpēc ķeries pie ģenerāltīrīšanas, tas mājas gariņu patiesi iepriecinās. Mīkstās mēbeles noslauki ar sālsūdenī samērcētu lupatu. Ik pa laikam izbīdi mēbeles no vietas, lai atbrīvotu enerģiju, kas sakrājusies stūros.

Varbūt pienācis laiks izmest dažas lietas, piemēram, saplaisājušus traukus, apģērba gabalus, kurus jau labu laiku nevalkā, jo tur arī uzkrājas negatīvā enerģija. Lielā revīzija gariņam būs ļoti pa prātam.  

Atstāt vai ņemt līdzi

Pastāv dažādi uzskati – ka mājas gariņu vari aicināt līdzi, ka viņš tomēr jāatstāj un jaunajā mājvietā jāmēģina iedraudzēties ar tur jau mītošo astrālo pavēlnieku. Ja par varēm vēlies ņemt viņu līdzi, vispirms pajautā, vai arī gariņš to grib.

Pirms pārvācies uz citu mājvietu, sevišķi kādu vecu māju, kur dzīvojušas vairākas paaudzes, būtu labi painteresēties par ēkas vēsturi. Ja namā notikuši baisi atgadījumi, lielas nelaimes, mājas gariņš varbūt no tām jau sen aizmucis vai kļuvis pavisam vārgs. Jūtot mājoklī sliktās vibrācijas, labāk aicini talkā ekstrasensu vai dziednieku, kas līdzētu to atbrīvot no negatīvajām enerģijām.

Ierodoties jaunajā mājoklī, tev būs jāiedraudzējas ar tā gariņu. Kā to izdarīt? Ja vien tev ir kaķis, vispirms ielaid to, lai izstaigā istabas, iepazīst enerģiju un sadraudzējas arī ar mājas gariņu. Tad izkvēpini jauno mājvietu ar kadiķa zaru vai iededz baltas sveces. Vari ar degošu sveci jauno mājvietu izstaigāt saules gaitas virzienā. Pirmajā naktī atstāj mājas gariņam kādā redzamā vietā cienastu. Šķipsniņa sāls, gabaliņš rupjmaizes un glāze vīna būs tieši tas, kas nepieciešams iepazīšanās cienastam. Bet derēs arī cepumi, saldumi vai siera gabaliņš. Dziednieks Elmārs Spodris iesaka ar jaunā mitekļa mājas gariņu aprunāties un izstāstīt, ka tagad te dzīvosi tu un kādi ir tavi nodomi.

Sargi viņu, un viņš sargās tevi

*Nestaigā pa māju ielas apavos, lai neievazātu slikto enerģiju.

*Izvairies mājās ielaist nevēlamus un nelabvēlīgus cilvēkus.

*Neienes mājās negatīvas emocijas, kas uzkrātas darbā. Ar naidu, skaudību, nenovīdību un izmisumu mājas gariņam būs ļoti grūti cīnīties

*Iepriecini mājas gariņu – sakārto māju, noslauki putekļus un  izmazgā grīdas.

*Raugies, lai mājas gariņš vienmēr būtu pabarots. Jo nepaēdis tas tevi nesargās. Izvēlies vietu, kur atstāt viņam cienastu. Protams, būdama astrāla būtne, viņš to fiziski neapēdīs, taču tas tāpat ik pa laikam ir jāmaina.

Anta Blumberga, žurnāls „Marta” / Foto: Shutterstock