Kā ziemā mirdzēt tavai ādai. Skaistuma padomi
2012. gada 21. februāris, 16:34

Kā ziemā mirdzēt tavai ādai. Skaistuma padomi

Jauns.lv

Klimata pārmaiņas ar aukstu vēju, krasām gaisa mitruma svārstībām ievieš korekcijas gan apģērbā, gan dzīvesveidā, gan drīz vien redzamas arī sejā. Ko darīt? Mācies pielāgoties! Konsultē aromterapeite Indra Orleja, kosmētiķe Elvīra Nazarova un ājurvēdas masiere Sandra Eņģele.

Kas notiek?

Aukstā laikā āda kļūst kaprīza: tā ir sausāka, lobās, niez. Ne tikai aukstums, bet arī lietus un stiprie vēji ādai rada stresu. To papildina apkures gaiss telpās, kas visbiežāk ir sauss un putekļains. Stresa ietekmē sāk darboties organisma termoregulācijas sistēma, kas izraisa strauju dzesēšanu – izdalās sviedri, no ādas pastiprināti iztvaiko mitrums. Tādējādi āda strauji atūdeņojas un kļūst sausāka. Jutīgai un problemātiskai ādai mainīgie laika apstākļi var radīt pat saspringtu, velkošu sajūtu.

Mitrini un tad pabaro!

Lai pasargātu ādu no izsausēšanas, tai nepieciešama gan mitrināšana, gan barošana. Ņem vērā, ka vispirms ādai vajadzīga mitrināšana, tikai pēc tam – barošana. Tāpēc vienmēr vispirms uz attīrītas sejas ādas klāj mitrinošu serumu/krēmu un tikai pēc tam – barojošu līdzekli, bet nekad otrādi, jo barojošais krēms vai eļļa pārklāj ādu ar tauku kārtiņu un mitrinošais krēms vairs netiek ādai klāt.

Der zināt:

piemērots krēms viegli iesūcas ādā. To pat nejūt, un ādas virskārta ir sausa. Ja tā nav, krēms tavai ādai ir par smagu un taukainu.

Ja piepeši atklājas, ka krēms, zem kura tava āda jutusies labi un ērti, piepeši vairs nepatīk, zini, ka ādas tips un jutīgums aukstajā periodā var mainīties. Sausi plankumi, apsārtums vai ādas lobīšanās ir zīme, ka āda nesaņem vajadzīgās vielas. Ja mitrinošie līdzekļi nepalīdz, lūdz padomu dermatologam vai kosmetologam, kas novērtēs ādas stāvokli un ieteiks labāko risinājumu.

Kosmētikas izvēle

Pievērs uzmanību, daži kosmētikas līdzekļu ražotāji piedāvā speciālus produktus ādas kopšanai ziemā. Tas nav parasts mārketinga triks, lai pārdotu vairāk. Kopšanas līdzekļi satur aktīvas vielas, ko iegūst ekstrēmos apstākļos – augstu kalnos, tuksnešos vai no okeāna dzīlēs augušiem augiem, kas spēj pielāgoties jebkuriem klimatiskajiem apstākļiem – aukstumam, karstumam, sausumam, tumsai. Vēsajam laikam piemērotāki produkti ar augstvērtīgām eļļām, vasku un sviestu, kas veido uz ādas plānu aizsargkārtiņu, tādējādi aizkavējot ādas izžūšanu. Tie gādā par aizsargājošo lipīdu slāni, uztur vajadzīgo mitrumu ādā un sargā ādu no ārējiem kairinājumiem, ko rada ziemīgais apģērbs un apavi, ādai netīkami materiāli. Pelēkai un nogurušai ādai tumšajā gada laikā ieteicams izmantot procedūras un līdzekļus ar dabiskajām augļskābēm, kas ātri attīra un atjauno ādu. Tā kā augļskābes var izraisīt paaugstinātu ādas jutīgumu pret sauli, tad šis ir ideāli piemērots laiks kopjošai kūrei, lai atjaunotu ādas mirdzumu.

Sejas kopšanai ziemā

L’OREAL Paris dienas, nakts un acu krēms Nutri-Gold ādas kopšanai ziemā ar bišu māšu peru pieniņu, Pro-Calcium un 10 aromātiskām eļļām. Viegla tekstūra, neatstāj spīdumu uz ādas, der visiem ādas tipiem, it sevišķi sausai un ļoti sausai ādai.

Drogās, lielveikalos (katrs) – Ls 6,99.

PAYOT Paris Cold cream. Vairogs agresīvos laika apstākļos. Aktīvās vielas iegūtas no ēdelveisa un arktiskajām ogām, kas augušas ekstrēmos klimata apstākļos. Atjauno hidrolipīdu slāni, baro, nomierina, aizsargā un stiprina arī ļoti jutīgu ādu.

Stockmann, Douglas, Kolonna – Ls 21,99.

MATIS Climatis krēms ikdienas kopšanai ādai, kas pakļauta nelabvēlīgiem laika apstākļiem – aukstums, karstums, sausums u.c. Zelta aļģu ekstrakts, šī un kokuma sviests atjauno lipīdu barjeru, dziļi mitrina, aizsargā no UVS un termālā šoka.

Stockmann, Douglas, Kolonna – Ls 32,99.

LAVERA Basis Sensitiv sejas krēms ar džodžobas eļļu un Šī sviestu. Intensīvi baro ādu, mitrina un aizsargā arī no aukstiem vējiem, sala un UVS. 100% dabīgs.

Ekoveikalos, www.lavandas.lv – Ls 8, 80.

DR. HAUSCHKA sildošs dienas balzams ādai ap acīm ar vasku. Sargā acis no pārmērīga noguruma, nelabvēlīgiem laika apstākļiem, izlīdzina sīkās grumbiņas, remdē kairinājumu, apsārtumu un sūrstošu sajūtu.

Biotēkā, Stockmann – Ls 19,35.

Ķermeņa kopšanai ziemā

THE BODY SHOP kaņepju eļļa rokām. Novērš ādas sausumu, veido aizsargājošu slānīti, mazina mitruma zudumu un uzlabo ādas dabiskās aizsargspējas. Ideāla sausas ādas kopšanai.

The Body Shop – Ls 6,90.

KIWI Natural Cosmetics barojošs roku krēms ar ķiršu kauliņu, makadamijas riekstu, smiltsērkšķu, vīnogu, upeņu un kivi sēklu eļļu un vērtīgiem augu ekstraktiem. Ekoveikalos, www.lavandas.lv – Ls 12, 50.

AMAZENE

kakao un kopaibas ķermeņa sviests ar organiskām Amazones lietusmežu augu sastāvdaļām. Bagātīgi mitrina un baro sausu, nogurušu ādu, piešķir tai veselīgu mirdzumu un burvīgu šokolādes aromātu.

Ekoveikalos, www.lavandas.lv – Ls 12,90.

ATTIRANCE

barojošs Šī sviests ķermenim. Ideāls līdzeklis sausas ādas barošanai un aizsardzībai. Ieteicams izmantot arī kā matu masku pirms matu mazgāšanas.

Attirance, Douglas, www.attirance.com – Ls 4,65.

ATTIRANCE

mitrinošs balzams kājām ar Šī sviestu un arnikas ekstraktu. Atjauno, kopj un dziedē kāju pēdu ādu, mazina sausumu un sabiezējumus.

Attirance, Douglas, www.attirance.com – Ls 4,85.

AVON
Care

ziemas sērija: intensīvi mitrinošs krēms sejai ar rīsu kliju eļļu – Ls 2,20, atjaunojošs lūpu balzams ar Šī sviestu – Ls 1,50, ķermeņa losjonu – Ls 3 un glicerīna krēmu sausām rokām – Ls 1,70.

Ieteikumi, kā būt skaistai ziemā

-Arī vēsajā gadalaikā āda izdala sviedrus, taukus, turklāt visapkārt ir putekļi, ko rada sausais gaiss telpās. Tikai nevajag pārspīlēt ar abrazīviem skrubjiem un pīlingiem ne sejai, ne ķermenim. Pietiks ar reizi nedēļā.

-Sausu, jutīgu ādu vakaros lutini ar mitrinošu serumu, želeju vai masku. Ja kairinājums nerimstas, klāj masku. Tam der barojošs krēms vai maiga eļļa, ko klāj uz 20 – 30 minūtēm, un to, kas nav iesūcies, noņem ar salveti vai vienkārši noskalo ar ūdeni.

-Ja ārā auksts vējš vai sals, mitrinošos līdzekļus nedrīkst klāt uz ādas tieši pirms iešanas laukā; dari to vismaz 20 minūtes iepriekš.

-Ja ārā ir auksts, pirms dienas gaismā dodies pastaigā vai sportot – arī tad, ja saule nespīd pārāk spoži, klāj uz sejas ādas aizsargkrēmu ar UV filtriem (SPF), jo aukstums var sabojāt ādas virsslāni un sekmēt nevienmērīgu pigmenta plankumu veidošanos.

-Ziemā visu gribas siltāku, eļļaināku, piesātinātāku, spēcīgāku. Palutini sevi ar kopjošām procedūrām. Skaistumkopšanas saloni piedāvā masāžas ar siltu eļļu, garšvielām, medu, šokolādi. Ej pirtī, izbaudi vannas – tas  vairo tavu labsajūtu un skaistumu.  

-Neaizmirsti, ka tumšā laikā un aukstumā stresam pakļauta arī lūpu, roku un kāju āda, kam nepieciešama tikpat rūpīga kopšana.

-Palīdzi uzturēt ādai mitrumu un elastību arī no iekšpuses. Apgūsti jaunu ieradumu – ik pēc stundas izdzer tasi siltas tējas vai augļu sulas.

Konsultē aromterapeite Indra Orleja, kosmētiķe Elvīra Nazarova un ājurvēdas masiere Sandra Eņģele

Sandra Puntule, žurnāls „Stella” / Foto no publicitātes materiāliem, Shutterstock