Pētījums: Latvijā būt par sievieti ir pārsteidzoši labi

Pētījums: Latvijā būt par sievieti ir pārsteidzoši labi

Jauns.lv

Latvija ir ierindota to valstu pirmajā pieciniekā, kurā būt par sievieti ir lieliski, jo šeit tiek ievērota dzimumu līdztiesība un daudz sieviešu ieņem ļoti atbildīgus amatus.

Pētījums: Latvijā būt par sievieti ir pārsteidzoši...
Ietekmīgais ārpolitikai veltītais žurnāls „Foreign Policy” paziņojis, ka Latvija ir viena no pasaules piecām valstīm, kur būt par sievieti ir ļoti izdevīgi.
Ietekmīgais ārpolitikai veltītais žurnāls „Foreign Policy” paziņojis, ka Latvija ir viena no pasaules piecām valstīm, kur būt par sievieti ir ļoti izdevīgi.

Šajā TOP5, pēc visa spriežot, vis nav ņemts vērā dzīves līmenis un materiālā labklājība, bet gan tas, cik liela loma jeb teikšana sievietei ir profesionālajā lomā, sabiedrībā un politikā.

Starptautiskā ārpolitikas žurnāla „Foreign Policy” interneta versija Latviju ievietojusi starp valstīm, kurās ir pārsteidzoši labi būt par sievieti. Izdevums raksta, ka parasti šajā kontekstā tiek minēta Zviedrija, taču uzdod jautājumu – kā ir ar Latviju?

„Latvijai ir savas problēmas – tā saņēma dažus smagus sitienus globālās krīzes laikā, bet tā turpina lielīties ar spēcīgu dzimumu līdztiesības rekordu,” raksta izdevums. Tas atgādina, ka 2010. gadā 71 procents no Latvijas augstskolu beidzējiem bija sievietes, puse no augstākās tiesas tiesnesēm ir daiļā dzimuma pārstāves, bet 45 procenti darbaspēka pētniecības un attīstības jomās ir sievietes. Tāpat tiek uzsvērts, ka Latvijas pirmā sieviete prezidente Vaira Vīķe - Freiberga vadīja Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā.

„Latvija pamatā uzrāda augstas vietas izglītības un veselības vienlīdzībā, taču tā joprojām cieš no nozīmīgas ienākumu nevienlīdzības starp dzimumiem,” raksta „Foreign Policy”.

Vēl par labām valstīm, kurās vērts būt par sievieti, žurnāls minējis Filipīnas, Spāniju, Dienvidāfrikas Republiku un Kubu.

Tā, piemēram, Filipīnās nesen pieņemts likumprojekts, kas vēršas pret dzimumu diskrimināciju darba vietās, bet Spānijā sieviešu tiesības pasludinātas par vienu no valdības prioritātēm. Dienvidāfrikā savukārt 45% parlamentāriešu ir sievietes, bet Kubā 60% profesionāli tehniskajā sfērā strādājošo ir daiļā dzimuma pārstāves.

Kasjauns.lv/ Foto: Evija Trifanova/ LETA