Jaunais kulinārās modes kliedziens – tartes. Cep Liene no „Lapsa virtuvē”. FOTO

Jaunais kulinārās modes kliedziens - tartes. Cep Liene no „Lapsa virtuvē”. FOTO

Jauns.lv

Pēdējā laikā tarte kļuvusi gluži par modes lietu, tāpēc Kūkotavas saimniece un raidījuma Lapsa virtuvē vadītāja Liene Tomsone rāda trīs gardas receptes. Gatavojot tartes, var improvizēt un izmantot sezonas pieejamākos produktus.

Jaunais kulinārās modes kliedziens – tartes. Cep L...
Kafejnīcas "Kūkotava" saimniece un TV raidījuma "Lapsa virtuvē" vadītāja Liene Tomsone.
Kafejnīcas "Kūkotava" saimniece un TV raidījuma "Lapsa virtuvē" vadītāja Liene Tomsone.
Tartes gatavoja jau viduslaikos, un to galvenā atšķirība no pīrāga ir tā, ka tartes augšējā kārta nav noslēgta ar mīklas cepurīti. Attēlā: vistas puravu tarte.
Tartes gatavoja jau viduslaikos, un to galvenā atšķirība no pīrāga ir tā, ka tartes augšējā kārta nav noslēgta ar mīklas cepurīti. Attēlā: vistas puravu tarte.

Vistas puravu tarte

Pamatnei vajadzīgs:

•    180 g miltu

•    150 g siera

•    150 g sviesta

•    3 olas

•    300 g Fetas siera

•    Karijs un citas garšvielas

•    7 paipalu olas

Sarīvē sieru, samīci ar miltiem, mīkstu sviestu, sāli un cukuru. Liec uz 30 minūtēm ledusskapī. Pēc tam izklāj vairākās mazās vai vienā lielā formā un cep 10 līdz 15 minūtes 200 grādos uzkarsētā krāsnī.

Vistas fileju sagriez gabaliņos, apbrūnini uz pannas olīveļļā vai margarīnā, pievieno garšvielas, ripiņās sagrieztus puravus un apcep. Sarīvē ābolu un pievieno vistai. Ābols piešķir svaigumu, sulīgumu un maigumu, kas vistai ļoti piestāv. Sakul olas ar garšvielām, pievieno Fetas sieru. Visu var jaukt arī ar mikseri. Fetas siera vietā var izmantot jebkuru citu svaigo sieru, piemēram, Filadelfijas vai Mascarpone. Siera un olu maisījumam pievieno apbrūnināto vistu, puravus un ābolus un vēlreiz samaisi. Lej uz jau izceptās pamatnes, vidū izveido bedrītes un iesit paipalu olas. Cep 35 – 40 minūtes 180 grādu uzkarsētā krāsnī.

Vistas puravu tartes gatavošana

Tartes var būt gan sāļas, gan saldas. Sāļajām pildījumā var izmantot gaļu, zivis, olas, sieru un dārzeņus; saldajām – augļus, riekstus un sieru.
Tartes var būt gan sāļas, gan saldas. Sāļajām pildījumā var izmantot gaļu, zivis, olas, sieru un dārzeņus; saldajām – augļus, riekstus un sieru.

Pamatnei vajadzīgs:

•    200 g miltu

•    70 g cukura

•    130 g sviesta

•    1 olas dzeltenums

Pildījumam vajadzīgs:

•    3 olas

•    150 ml brūnā cukurniedru sīrupa

•    60 g sviesta

•    175 g brūnā muskavado cukura

•    Vanilīns

•    Šķipsna sāls

•    250 g lazdu riekstu

Mīkstā sviestā (istabas temperatūras) iejauc cukuru, izsijātus miltus un vienu olas dzeltenumu. Samīci un uz 30 minūtēm liec ledusskapī.

Vienmērīgi izklāj mīklu formā, sadursti ar dakšiņu un cep 10 – 15 minūtes 200 grādu karstā krāsnī, līdz pamatne kļūst zeltaini brūna. Izņem no krāsns un samazini temperatūru līdz 180 grādiem.

Katliņā vai pannā izkausē cukuru; kad tas karamelizējies, pievieno sviestu, vaniļu, sāli. Nepārtraukti maisot, turpini karsēt uz lēnas uguns, līdz sviests un cukurs izkusis. Brūnā cukura vietā var izmantot balto cukuru, kas labāk karamelizējas, taču lazdu riekstiem piestāv brūnais.

Noņem no uguns un ļauj padzist.

Sakul pildījumam domātās olas. Padzisušajai sviesta cukura masai pievieno sīrupu. Receptē minētā sīrupa vietā var izmantot mežrozīšu sīrupu vai šķidru medu. Tad pieliec apgrauzdētus riekstus un sakultās olas. Visu lej uz izceptās pamatnes un turpini cept 40 – 50 minūtes 180 grādu karstā krāsnī. Ja tarte sāk brūnēt pārāk strauji, vari to pārklāt ar foliju.

Knifiņš

– ja cepšanās laikā saldais riekstu maisījums pārgājis pāri mīklas malām, tarti vieglāk no formas izņemt karstu.

Pasniedz siltu vai atdzisušu ar putukrējumu, svaigo sieru vai saldējumu.

Kā gatavo lazdu riekstu tarti

Cepot tartes pamatni, ir jāpanāk, lai tās dibens nepaceļas uz augšu. Vienkāršākais paņēmiens – sadurstīt izklāto mīklu.
Cepot tartes pamatni, ir jāpanāk, lai tās dibens nepaceļas uz augšu. Vienkāršākais paņēmiens – sadurstīt izklāto mīklu.

Pamatnei vajadzīgs:

•    200 g miltu

•    70 g cukura

•    130 g sviesta

•    1 olas dzeltenums

Pildījumam vajadzīgs:

•    200 g baltā šokolādes

•    450 g Mascarpone siera

•    150 g saldā krējuma

•    Zemenes, avenes, mellenes

Pamatni gatavo tāpat kā lazdu riekstu tartei.

Kamēr cep pamatni, ūdens peldē izkausē balto šokolādi, uzkarsē saldo krējumu. Abas masas sajauc kopā un pievieno Mascarpone sieru. Lai masa būtu vijīgāka, to var sakult ar mikseri. Pildījumu liec uz izceptām, atdzisušām pamatnēm un ievieto aukstumā sastingt. Pirms pasniegšanas dekorē ar svaigām ogām.

Top baltās šokolādes tarte

Kas ir tarte?

•    Tā nav torte! Tartes gatavoja jau viduslaikos, un to galvenā atšķirība no pīrāga ir tā, ka tartes augšējā kārta nav noslēgta ar mīklas cepurīti. Pavāriem šī recepte ļāva ēdienu pasniegt krāšņi ne tikai ikdienā, bet arī viesībās, iekrāsojot pildījumu ar garšvielām un sastāvā iekļaujot dārzeņus, augļus, riekstus un žāvētus augļus. Tartes bija iecienītas Francijas un Anglijas karaļpilī. Vēlāk arī Amerikā, kur šo ēdienu aizvien sauc par pīrāgu.

•    Tartes var būt gan sāļas, gan saldas. Sāļajām pildījumā var izmantot gaļu, zivis, olas, sieru un dārzeņus; saldajām – augļus, riekstus un sieru.

•    Garšīgu tarti var pagatavot arī bez cepšanas. Piemēram, ņem smilšu mīklas vai Selgas cepumus, sadrupina, sajauc ar sviestu un izklāj formas pamatnē. Liec ledusskapī sastingt un pēc tam pildi ar siera pildījumu.

•    Cepot tartes pamatni, ir jāpanāk, lai tās dibens nepaceļas uz augšu. Vienkāršākais paņēmiens – sadurstīt izklāto mīklu. Otrs risinājums – cepšanas laikā mīklai var uzbērt pupas vai zirņus, kurus pēc tam izmanto tikai šādam nolūkam. Var nopirkt speciālas metāla pupiņas.

•    Tartes pamatnei izmanto smilšu mīklu. To cep vispirms, lai tā būtu gardi kraukšķīga.

•    Kišs (quiche) ir tartes radinieks, tā obligāta piedeva ir olas.

Laura Jansone, žurnāls „Stella”/ Foto: Aigars Hibneris