Meža sēņu krēmzupa ar riekstiem
Izmanto jebkuras meža sēnes, kas nu ir pieejamas. Priekšroka dodama tām, kas pirms lietošanas nav jāvāra: gailenēm, baravikām, apšu bekām...
Gatavošana 35 minūtes
500 g sēņu
1 sīpols
25 g sviesta
pāris zariņu majorāna (ieteicams)
1 kubiņš vistas buljona
100 g lazdu riekstu, viegli apgrauzdētu, samaltu
sāls, pipari
100 ml saldā krējuma
1. Pataupi dažas mazas, glītas sēnītes, bet pārējās sagriez šķēlītēs. Sīpolu nomizo un sagriez ripās. Izkausē pannā sviestu un sautē sēnes un sīpolus aptuveni piecas minūtes. Neļauj tiem apbrūnēt.
2. Uzvāri 500 ml ūdens, pievieno majorānu un buljona kubiņu. Liec buljonā sēnes un vāri uz mazas uguns 20 minūtes. Zupu sablenderē vai izberz caur sietu.
3. Liec zupu atpakaļ uz uguns, pievieno riekstus (atstāj vienu ēdamkaroti pārkaisīšanai), sāli, piparus un krējumu. Pataupītās sēnes uz lielas uguns veselas apcep sviestā. Zupu pasniedz karstu, pārkaisi ar palikušajiem riekstiem, katrā šķīvī ieliec apceptās sēnes.