Diora dīvas
2012. gada 29. augusts, 07:21

Diora dīvas

Jauns.lv

Nelielais Normandijas ciemats Granvila, kur atrodas Kristiāna Diora dzimtās mājas, apliecina mīlu pret savu klasiķi. Teju ik vasaru tas sāk ar jaunu stāstu – izstādi kā veltījumu new look klasiķim, tādējādi atkal un atkal pārtopot īstenā modes svētceļnieku galamērķī.

Šovasar muzejā skatāma izstāde Zvaigznes Diora drānās, kas ilustrē dizainera un Dior nama attiecības ar kino pasauli, eksponējot tērpus, kurus valkājušas leģendāras dīvas – gan uz, gan ārpus ekrāna. Marlēna Dītriha, Elizabete Teilore, Penelope Krusa utt. No pagājušā gadsimta 40. gadiem līdz mūsdienām. Muzeja apakšstāvs atvēlēts dīvu ikdienas garderobei, kā arī īpašai Marlēnai Dītrihai veltītai ekspozīcijai. Dītriha savulaik bijusi viena no uzticamākajām Diora klientēm, arī draudzene un domubiedrene vienlaikus. Pat viņas līgumā bijis rakstīts, ka uz ekrāna zvaigzne valkās “vien Dioru”. Un, kā vēsta mūsdienu mitoloģija, to Marlēna strikti ievērojusi. Kad Alfrēds Hičkoks viņu uzrunājis filmai Lampu drudzis (1950.), zinādama, ka režisors sadarbojas ar citiem kostīmu dizaineriem, dīva atbildējusi: “Nav Diora, nav Dītrihas!”

Atsevišķā izstādes sadaļā – Diora veikums, kas ilustrē laikposmu vēl pirms Diora nama dibināšanas (1947. gadā), kad jaunais dizainers strādāja par kostīmu mākslinieku. Savukārt muzeja augšstāvs pilnībā atvēlēts šodienai – sarkanā paklāja šovizrādēm, kā arī dīvām Dior nama smaržu reklāmas seju lomā.

Līdz 23. septembrim, Musee et Jardin Christian Dior, Villa Les Rhumbs, 50400 Granville, Francija

.

Una Meistere, Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem