Agresīvos skolēnus ierosina izolēt no skolas un pārcelt uz speciāliem dienas centriem
Prognozē, ka ka gadā varētu būt pieci līdz septiņi šādi gadījumi, ka skolēnu nepieciešams izņemt no skolas, lai tiktu skaidrībā par iemesliem, kāpēc viņš agresīvi izturas pret vienaudžiem, kā arī pasargātu citus bērnus.
2013. gada 16. janvāris, 15:41

Agresīvos skolēnus ierosina izolēt no skolas un pārcelt uz speciāliem dienas centriem

Jauns.lv

Bērni, kurus agresīvas uzvedības dēļ uz laiku izolētu no skolas, varētu mācīties speciālos dienas centros, rosinājusi Latvijas Skolu psihologu asociācija, kas pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pasūtījuma veikusi šīs problēmas izpēti.

Asociācija arī iesaka vairāk popularizēt skolas iekšējās kārtības noteikumus.

Savulaik plašu rezonansi ieguva ministrijas piedāvājums ieviest iespēju noteikt vienu mēnesi mājapmācību agresīviem bērniem. Izglītības ministrs Roberts Ķīlis paskaidroja, ka tas būtu vērsts uz citu bērnu drošību.

Pētījumā secināts – lai izglītības iestāde efektīvāk atbalstītu bērnus, kuri atrodas uzvedības riska zonā, skolā, sadarbojoties vecākiem, pedagogiem, atbalsta personāla speciālistiem un skolas tehniskajiem darbiniekiem, būtu jāstrādā pēc vienotas sistēmas.

Viena no iespējām varētu būt dienas centru izveide, kuros agresīvie bērni gan mācās, gan ar viņiem veic korekcijas darbu.

Visās skolās jāizstrādā un jāievieš atbalsta programma sociālās atstumtības risku samazināšanai, kā arī jāveic citi pasākumi, kas mazina agresīvu uzvedības ietekmi izglītības ieguves procesā.

Viens no pētījuma veicēju ieteikumiem ir atbalsts pedagogiem, piemēram, regulāra antimobinga apmācība pedagogiem un zināšanu atjaunošana – iespējas saņemt regulāras konsultācijas un konkrēto gadījumu analīzi.

Tāpat pētījumā uzsvērta nepieciešamība popularizēt skolēnu audzināšanas darbu un skolas kārtības noteikumus.

Par noteikumiem, kas skar agresīvus bērnus skolā, pašlaik rit saskaņošanas process. Pilnveidoto noteikumu versiju IZM plāno izstrādāt līdz 2013.gada 1.martam.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija iepriekš prognozēja, ka gadā varētu būt pieci līdz septiņi šādi gadījumi, ka skolēnu nepieciešams uz laiku izņemt no skolas, lai tiktu skaidrībā par iemesliem, kāpēc viņš agresīvi izturas pret vienaudžiem, kā arī pasargātu citus bērnus.

BNS/ Foto: Shutterstock