Ēdienu TOPS, kurus nekādā ziņā nevajag ēst brokastīs
Pārtika, kuru cilvēki ēd no rīta, būtiski ietekmē viņu veselību. Pēc dietologu domām, eksistē vesels „melnais” saraksts ar ēdieniem, kurus ir aizliegts lietot no rīta tukšā dūšā, ziņo izdevums "MedDaily".
Par īpaši nevēlamiem uz brokastu galda ārsti uzskata banānus un jogurtu. Banānu problēma ir to augstais magnija saturs. Tādējādi ieradums no rīta ēst banānus var izjaukt kalcija un magnija līdzsvaru organismā, kas izraisa sirds un asinsvadu slimības. Savukārt jogurts, ja to ieēd tukšā dūšā, daļēji zaudē savas vērtīgās īpašības. Labāk to ēst divas stundas pēc ēšanas vai pirms gulētiešanas.
Apelsīni tukšā dūšā – arī šī nav pati labākā ideja, jo ir liels risks iedzīvoties gastrītā un izraisīties alerģiskām reakcijām. Savukārt hurma un tomāti šajā "melnajā sarakstā” iekļuvuši, jo lielā koncentrācijā satur pektīnu un miecskābi. Tāpat brokastīs nevajadzētu ēst ķiplokus (iespējamas kuņģa spazmas), konservētus pārtikas produktus un kūpinātu gaļu.
Kuņģa kairinājumu var izraisīt arī svaigi dārzeņi, piemēram, gurķi, paprika un kāposti. Jo īpaši piesargāties vajadzētu cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem. Smaguma sajūtu kuņģī var radīt saldie kartupeļi.
Brokastīs ir prātīgi atteikties no aukstiem dzērieniem, kas, starp citu, spēj izraisīt arī menstruālā cikla traucējumus. Jāatceras arī, ka cukurs, ja tas nokļūst izsalkuša cilvēka organismā, var būt īsts pārsteigums ķermenim. Aizkuņģa dziedzeris vienkārši nespēj izdalīt vajadzīgo insulīna daudzumu, kā rezultātā riskējat iedzīvoties patoloģiski augstā cukura līmenī asinīs.
Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock