Latvijas realitāte: māmiņas pēc šķiršanās neļauj bērniem tikties ar tēvu
Mātes noskaņo bērnus pret tēviem, jo pašām sievietēm trūkst izpratnes par tēva lomas nozīmi bērna attīstībā, pēc sarunām ar vecākiem secina ģimenes portāla mammamuntetiem.lv pārstāve.
2013. gada 12. marts, 17:41

Latvijas realitāte: māmiņas pēc šķiršanās neļauj bērniem tikties ar tēvu

Jauns.lv

Daļa mammu, pat ja saņem alimentus, neļauj bērnam tikties ar šķirto tēvu, kas liecina, ka sievietēm trūkst izpratnes par tēva lomas nozīmi bērna attīstībā, otrdien Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijā atzina ģimenes portāla "mammamuntetiem.lv" pārstāve Inga Akmentiņa-Smildziņa.

"Jā, daļa tēvu nemaksā alimentus un neinteresējas par saviem bērniem. Bet daļa mammu, pat ja saņem alimentus, neļauj bērnam tikties ar šķirto tēvu. Mātes noskaņo bērnus pret tēviem, jo pašām sievietēm trūkst izpratnes par tēva lomas nozīmi bērna attīstībā," sacīja portāla pārstāve.

Saeimas apakškomisijas galvenais jautājums otrdien ir risinājumi, kā paaugstināt tēva atbildību Latvijā, kur piedalās politiķi un eksperti.

Akmentiņas-Smildziņas pieredze sarunās ar vecākiem liecina, ka visai sabiedrībai kopumā nav izpratnes, kāda ir tēva nozīme ģimenē un bērna attīstībā.

Tendence gan liecina, ka tēvi kļūstot atbildīgāki. Lielu ieguldījumu sniedzot pirmsdzemdību kursi, kurus pāris apmeklē kopā. "Mēs redzam, ka 95% no apmeklētājiem ir pāri, tā nav, ka sievietes nāk vienas pašas," pastāstīja portāla pārstāve, norādot, ka valsts šādus kursus neapmaksā.

Viņa arī minēja, ka Latvijā kā svētku diena ir noteikta Tēva diena, taču vecāku aptaujas liecina, ka 75% to nezina un nesvin.

Akmentiņa-Smildziņa uzskata, ka ir nepieciešams pasākumu komplekss, lai mainītu sabiedrībā viedokli par tēva nozīmi un lomu ģimenē. Arī tēviem pašiem trūkst izpratnes, un viņi necīnās par tiesībām tikties ar bērnu.

"Mēs klaji paužam neuzticību par tēva spējām aprūpēt bērnu un vienlaikus pārmetam, ka tēvs neinteresējas par bērnu. Radām pārliecību, ka bērnam nepieciešama tikai māte. Tas ir vecs stereotips par dzimumu lomām ģimenē," paskaidroja portāla pārstāve.

Organizācijas "Māmiņu klubs" vadītāja Sandija Salaka pieļāva, ka tas ir vairāku paaudžu jautājums, kad situācija varētu mainīties. Viņa uzsvēra, ka šķirtajās ģimenēs ir liels nabadzības un sociālās atstumtības risks, jo valsts maksātie uzturlīdzekļi, ja vecāks nemaksā alimentus, ir mazi.

"Nespējam sadalīt atbildības, varbūt valstij vajadzētu šajā situācijā iejaukties. Šķiršanās gadījumā aprūpes tiesības būtu jādala abiem vecākiem," sacīja Salaka.

Viņa piebilda, ka par bērniem nerūpējas ne tie, kas dzīvojuši laulībā, ne tie, kas nav reģistrējuši savas attiecības un kopā dzīvojuši tāpat.

"Mūsu aptauja liecina, kas gan nav pētījums, ka tēvi 83% pēc attiecību pārtraukšanas ar sievieti apciemo bērnu vai nu reti, vai nekad. Tas nozīmē, ka bērns ir tikai mātei," secināja Salaka.

BNS/ Foto: Shutterstock