Zemesriekstu sviests. 2 ēdienu receptes, kur to izmantot
Ar ko zemesriekstu sviests atšķiras no pastas vai krēma? Ne ar ko. Taču, tā kā šim produktam nav nekāda sakara ar pienu, proti, piena produktu sviestu, Eiropas Savienībā zemesriekstu “sviestu” nedrīkst saukt par sviestu, bet gan par pastu, krēmu, biezeni un tamlīdzīgi.
Klasiskā amerikāņu zemesriekstu sviesta izgudrotājs ir Džons Kellogs (tas pats slaveno kukurūzas pārslu autors). Meklēdams barojošus produktus bezzobainiem pacientiem, viņš netīšām uzdūrās traukam ar sasmalcinātiem un ar eļļu samaisītiem zemesriekstiem. Tagad zemesriekstu sviestu izmanto dažādās kulinārijas jomās, sākot no cepumiem, kūkām, desertiem un beidzot ar zupām, sautējumiem un mērcēm.
Produkta dzimtenē ASV tiek uzskatīts, ka sviestā zemesriekstiem jābūt ne mazāk par 90% (pārējais – sāls, cukurs, saldinātāji, stabilizatori), taču visādi citādi variāciju ir ļoti daudz: rupjāks, smalkāks, pavisam rupjš, ar medu, kakao, karameli utt.
Paša gatavots zemesriekstu sviests, piedodiet, pasta, ir krietni vien aromātiskāks par pirkto, turklāt nav tik sāļš, tāpēc piemērotāks cepumiem. Izlobi 125 g svaigu zemesriekstu, noberz brūnās miziņas, ber pannā bez taukvielām un viegli apgrauzdē, līdz rieksti sāk smaržot. Ieber blenderī un smalcini. Smalcinot lej klāt tik daudz zemesriekstu eļļas, lai riekstu maisījums kļūtu krēmīgs. Piemet šķipsniņu cukura un sāli pēc garšas.
Zemesriekstu sviesta cepumi
Bļodā sakul 225 g sviesta, 225 g cukura, 250 g zemesriekstu sviesta, 135 g cukura, 1 paciņu vaniļas cukura un 2 olas. Iemaisi 220 g miltu, 75 g auzu pārslu, 2 tējk. cepampulvera, ½ tējk. sāls un ietecini 340 g izkausētas šokolādes. Ar ēdamkaroti liec mīklas kaudzītes 5 cm attālumā citu no citas uz neietaukotas plāts un cep 10–12 minūtes.
Zemesriekstu zupa ar čili un ingveru
Katlā sakarsētā sviestā apcep 2 gabaliņos sagrieztas kātu selerijas un 1 sakapātu sīpolu. Pārkaisi 2 ēdk. miltu, mazliet apbrūnini un lēnām iemaisi 1 l vistas vai dārzeņu buljona. Pievieno 100 g zemesriekstu sviesta, 1 sakapātu čili pāksti bez sēklām un rīvētu ingvera sakni (~2 cm). Vāri uz mazas uguns 10 minūtes un sablenderē.