Interesanta pašu cepta franču maize. Recepte
Fugase (fr. – fougasse) ir Dienvidfrancijas izcelsmes maize, kuru cep stilizētas lapas veidā. Vari pats izvēlēties, kādas piedevas lietot – jūras sāli, olīvas, rozmarīnu, kaltētus tomātus, pat anšovus. Ap Ziemassvētku laiku Provansā fugasei pievieno apelsīnziedu ūdeni. Kā to gatavot, māca franču valodas un kulinārijas fane Ieva Salmane.
No norādītā sastāvdaļu daudzuma iznāks divi palieli gabali. 20 minūtes pagatavošanai + 2 stundas raudzēšanai.
Sastāvdaļas
450 g miltu
50 g olīveļļas plus nedaudz pārsmērēšanai
1 tējk. rupjā sāls
15 g svaiga rauga
250 ml remdena ūdens (apmēram)
jūras sāls pārkaisīšanai
Gatavošana
1. Uz darba virsmas izsijā miltus. Pieber sāli. Miltos izveido krāteri, tur iedrupini raugu, uzmanīgi ielej ūdeni un eļļu un sastrādā viendabīgu mīklu. Mīci to, kamēr kļūst elastīga, ar satīnam līdzīgu virsmu un atlec no rokām. Mīcīšanas procesā pāris reižu mīklu no visa spēka met pret darba virsmu. Tas kopā prasīs aptuveni 10 minūtes. Savel mīklu bumbā, pārsedz ar dvielīti un ļauj uzrūgt dubultā lielumā apmēram stundu.
2. Mīklu vēlreiz izmīci. Šinī brīdī vari pievienot arī tevis izvēlētās piedevas vai garšaugus. Sagatavo cepamo plāti. Tālāk vari rīkoties radoši: mīklu sadali divās daļās, katru izveltnē ovālā formā aptuveni pirksta biezumā. Ar šķērēm vai nazi veido iegriezumus, imitējot lapas dzīslas. Savu mākslas darbu atstāj istabas temperatūrā uzrūgt apmēram vēl pusstundu. Pirms cepšanas uzkaisi rupjo sāli.
3. Cep fugasi 200 grādos, kamēr, piesitot pie tās apakšas, dzirdama dobja skaņa. Tas varētu būt aptuveni 10–15 minūtes.