Bergmanis atklāj noslēpumus un jokojas

Bergmanis atklāj noslēpumus un jokojas

Jauns.lv

Latvijas proklamēšanas dienas priekšvakarā 17. novembra raidījumā “Garšīgi dzīvojam” spēkavīrs un atvaļinātais Latvijas armijas dižkareivis Raimonds Bergmanis ne vien gatavoja svētku pusdienas, bet arī jokojās un atklāja noslēpumus.

Bergmanis atklāj noslēpumus un jokojas...

“Latvijas 90 gadu jubilejā bija gods būt blakus Valsts prezidentam militārās parādes mēģinājumā. Tu redzi Rīgas pili, un, garām soļojot, visas vienības salutē. Tās ir neaprakstāmas sajūtas, milzīgs lepnums,” atceras spēkavīrs un piebilst: “Es vēlos, lai mēs būtu patrioti ne tikai vienu nedēļu vai mēnesi, bet visu gadu. Mums ir ar ko lepoties!”

Miesnieka gēni un iemaņas

Otrs noslēpums atklājas, tiklīdz Raimonds Bergmanis ķeras pie gaļas. Pienācis pie galda un uz šķīvja ieraudzījis divas cūkas filejas sloksnes, Raimonds Bergmanis bez kavēšanās un ar profesionālu ķērienu ar papīra dvieli nosusina gaļu un nogulda uz šķīvja tā, ka tā izskatījās patiešām izcili. “Vau, vau, vau! Tu esi profesionālis. Tev ir iemaņas!” pārsteigumā iesaucas raidījuma vadītājs Jānis Ozols.

“Gēni. Vectēvs bija miesnieks, es taču nevaru citādāk uzvesties,” atklāj spēkavīrs. Arī mirkļos, kad filejās jāveic iegriezumi, nazis spēkavīra rokās kustas tik filigrāni meistarīgi, it kā viņš visu mūžu pats būtu bijis miesnieks.

“Manam vectēvam Latvijas laikā piederēja divi galdi gaļas paviljonā. Mājās vēl kaut kur ir fotogrāfija, kur virs galdiem ir uzraksts ar uzvārdu Bergmanis. Mans vectēvs bija miesnieks, arī mans tēvs bija miesnieks,” atklāj raidījuma viesis, saimniekojot sakņu paviljonā iekārtotajā raidījuma virtuvē. Sarunā atklājas, ka Rīgas Centrāltirgum ar svarcelšanu ir lielāks sakars, nekā sākumā varētu šķist.

“Padomju laiku Centrāltirgus man asociējas ar to, ka šeit strādāja par gaļas izcirtējiem slaveni svarcēlāji. Piemēram, leģendārais Kārlis Pumpuriņš, pasaules rekordists sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados. Arī mans tēvs bija miesnieks un vēlāk kļuva par svarcelšanas treneri,” stāsta Raimonds Bergmanis.

Ozols Bergmani ņemtu darbā

Kad biešu zupai vajag pievienot svaigi spiestu sulu no trīs apelsīniem, raidījuma vadītājs diriģents un gardēdis Jānis Ozols aicina spēkavīru to darīt ar savām stiprajām rokām.

“Superblenderis, sulspiedis un griezējs! Akcija pērc vienu Bergmani, otru saņem pa brīvu,” smejas spēkavīrs.

“Līdz šim mani aicināja talkā, ja bija jānes kādas smagas klavieres, mēbeles vai Rīgas zooloģiskajā dārzā bruņrupuči. Nu man ir vēl viens pielietojums.”

Lai gan daudz ceļots pa pasauli un nogaršotas visādas eksotiskas lietas, bruņrupuču zupu Bergmanis nekad nav baudījis.

“Esmu ēdis tarakānus, aligatorus, čūskas Maijvaboles, godīgi sakot, garšo kā čipsi,” atklāj spēkavīrs.

Jokojot un runājoties svētku maltīte drīz vien ir gatava. Kad laiks nogaršot zupu, iestājas klusums. “Apstulbu. Ir labāk, nekā esmu domājis,” smej spēkavīrs un jautā: “Zini, Jāni, cik tas maksātu labā restorānā?”

“Ja es būtu pavārs un man būtu savs restorāns, es tevi ņemtu darbā,” atzīst raidījuma vadītājs gardēdis un diriģents Jānis Ozols.

Biešu zupa ar siera čipsiem

4 personām

Pagatavošana – 15 minūtes

Vajadzīgs:

Ķiploki, 6 daiviņas

2 sīpoli

Sviests cepšanai

450 g vārītas bietes

Glāze svaigi spiestas apelsīnu sulas (no 3–4 apelsīniem)

200 ml saldā krējuma

Bunte bazilika

Balzametiķis

Kazas siers zupas dekorēšanai

200 g Parmezan tipa siera

Sviestpapīrs

Sagrieztus sīpolus un ķiplokus apcep sviestā, kubiņos sagrieztas bietes ar saceptajiem sīpoliem liec vārīties nelielā ūdens daudzumā, pievieno apelsīnu sulu, 200 ml saldā krējuma. Uz lēnas uguns vāri 10 minūtes. Tad zupai pieplucini baziliku, pievieno divas ēdamkarotes balzametiķa, sāli pēc garšas un sablenderē. Zupas garšai jābūt spirgtai, aromātiskai un efektīvai.

Dekorēšanai cep siera čipsus. Cepamo plāti pārklāj ar sviestpapīru un uz tās plānā kārtiņā uzrīvē cieto sieru. Liec uz dažām minūtēm cepties. Kad siers sakusis, ņem ārā no cepeškrāsns. Ļauj sieram atdzist, tad griez to ar šķērēm apmēram trīs centimetrus platās sloksnēs.

Zupu lej šķīvjos. Pa vidu iekaisi taciņu no sadrupināta kazas siera, kam pa virsu liec izcepto siera čipsi.

Pildīta cūkgaļa

8 personām

Pagatavošana – 50 minūtes

Vajadzīgs:

2 kg cūkas filejas

2 sarkanie sīpoli

Bekona šķēlītes, 200 g

200 g spinātu

2 salvijas zariņi

2 rozmarīna zariņi

50 g sadrupinātas baltmaizes

1 ola

Šķipsniņa rīvēta muskatrieksta

Sāls, pipari

15–20 g sviesta

Cūkas filejas gareniski iegriez apmēram divas trešdaļas no to biezuma. Gatavo pildījumu. Sagriez smalki vienu sarkano sīpolu, ātri apcep sviestā spinātus, pievieno abām sastāvdaļām sadrupinātu baltmaizi, rozmarīnu, salviju, sāli, piparus, šķipsniņu rīvēta muskatrieksta un sajauc. Pildi filejas iegriezumā un to pēc iespējas aizver. Pārliec ar bekona šķēlītēm un pārsien ar aukliņu. Liec pildīto fileju uz cepešpannas, blakus liec notīrītu, četrās daiviņās sagrieztu sarkano sīpolu un liec cepties 40 minūtes 180 grādos.

Kad gatavs, noņem aukliņas, griez šķēlēs un pasniedz ar salātiem.

Salāti

4 personām

Pagatavošana – 7 minūtes

Vajadzīgs:

Puse Ķīnas kāposta,

200 g ķirštomātiņu

2 bumbieri

Citrons,

200 g rukolas

Ķirbju sēklu eļļa

Balzametiķis

Sagriez Ķīnas kāpostus, notīrītus bumbierus. Uz pusēm sagriez ķirštomātiņus. Apslaki sastāvdaļas ar citrona sulu. Liec uz šķīvja, pārslaki ar balzametiķi un ķirbju sēklu eļļu.

Rupjmaizes Šarlote

4 personām

Pagatavošana – 45 minūtes

Vajadzīgs:

300 g rupjmaizes

Dzērvenes

100 g cukura

3 āboli

Sviests

Rīvmaize

Kanēlis   

50 g lobītu lazdu riekstu

300 ml piena

Dzērvenes

Nobriedušu sarīvētu rupjmaizi sarīvē un sviestā apcep. Ābolus nomizo un sīki sagriez.

Veidni izsmērē ar sviestu un izkaisi ar rīvmaizi. Tajā liec pusi no sviestā apceptās sarīvētās rupjmaizes, pārber ar riekstiem, liec virsū sagrieztos ābolus, pārkaisi ar lielāku daļu cukura un kanēļa.

Ābolus pārklāj ar atlikušo maizi, pārkaisi ar cukuru un pārliec ar sviesta piciņām.

Cep 200 grādos 25–30 minūtes.

Pasniedz ar pienu.

Irbeņu morss

4 personām

Pagatavošana – 10 minūtes

Vajadzīgs:

150 g irbeņu ogu

100–120 g medus

Dekorēšanai svaigas piparmētras un laims

Tīras ogas izspaidi caur sietiņu un biezumus aplej ar karstu ūdeni. Izspaidi vēlreiz, tad iegūto sulu uzvāri un pievieno cukuru pēc garšas. Ja izvēlies saldināt ar medu, tas jāpievieno jau padzisušam dzērienam, lai medus nezaudētu bioloģiski aktīvās vielas. Rotā ar piparmētru un laima šķēli.

Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai arī atkārtojumu TV3 Play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes publicējam portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājaslapā http://www.rct.lv/lv/tv-garsigi-dzivojam/ vai www.centraltirgus.lv

Anda Leiškalne, Foto: Jānis Saliņš