Kā pārtikā pareizi lietot klijas?
Veseliem cilvēkiem un cilvēkiem ar kūtru gremošanas traktu uztura speciāliste iesaka ikdienā lietot vismaz 1 ēdamkaroti auzu vai kviešu kliju.

Kā pārtikā pareizi lietot klijas?

Jauns.lv

Klijas jeb grauda apvalki ir lielisks un veselīgs pārtikas produkts, kas galvenokārt satur balastvielas (šķīstošās un/vai nešķīstošās), minerālvielas (kāliju, magniju, dzelzi) un B grupas vitamīnus. Atbild Veselības nama 5 sertificēta uztura speciāliste Lizete Māldere.

Kā pārtikā pareizi lietot klijas?...

Ikdienā klijas nepieciešams lietot, ja ir gremošanas trakta problēmas, piemēram, aizcietējumi (vēdera izeja retāk nekā 1–2 dienās), cukura diabēts, paaugstināts holesterīna līmenis, lai viegli attīrītu organismu un uzlabotu tā aizsargspējas. Klijas bieži tiek dēvētas par brīnumlīdzekli, tās ir pieejamas maltā, īrisu, tablešu, pulvera veidā un pat ar dažādām pievienotām garšām. Ja plānots tās lietot regulāri, ieteicams konsultēties ar uztura speciālistu, lai saprastu, kuras un kādās devās lietot, lai neradītu liekas veselības problēmas.

Veseliem cilvēkiem un cilvēkiem ar kūtru gremošanas traktu ikdienā ieteiktu lietot vismaz 1 ēdamkaroti auzu vai kviešu kliju. Tās var pievienot dažādiem ēdieniem brokastīs, pusdienās vai vakariņās. Tās labi garšo pie kefīra vai paniņām, gardais un veselīgais kokteilis sekmē gremošanas trakta darbību un samazina izsalkuma sajūtu.

Svarīgi!

Dienās, kad lieto klijas, nepieciešams izdzert minimums 6–8 glāzes ūdens, kas sekmē to iedarbību.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: All Over Press