Griķu pankūkas ar zaļumiem
Griķu miltu bliņas sevišķi iecienījuši krievi, taču arī Latvijā ir nopērkami griķu milti, un pankūkas sanāk tik gardas! Labas gan siltas, gan aukstas – kopā ar skāba krējuma piku, pikantu biezpienu vai krējumsieru, kūpinātu zivi vai gaļas šķēli. Ja cepsi pankūkas mazas, varēsi pasniegt kā nelielas uzkodas.
4 porcijas
1 stunda 20 minūtes pagatavošanai
Sastāvdaļas
85 g kviešu miltu
85 g griķu miltu
175 ml paniņu
50 g sviesta
1 ½ tējk. sausā rauga
1 tējk. cukura
½ tējk. sāls
2 vidējas olas
2 ēdk. maurloku, smalki kapātu
2 ēdk. pētersīļu, smalki kapātu
eļļa cepšanai
Gatavošana
1. Kastrolī uz mazas uguns uzkarsē (bet neuzvāri!) paniņas un sviestu. Noņem no uguns un ļauj padzist.
2. Lielā bļodā iesijā miltus, pievieno raugu, cukuru, sāli. Viegli sakul olas un iemaisi miltos, tad pievieno miltus ar raugu un ar koka karoti samaisi. Lej klāt siltās paniņas un sviestu un turpini maisīt, līdz masa ir viendabīga un maiga. Pievieno zaļumus. Pārsedz ar dvielīti un atstāj siltā vietā, līdz mīkla pieņemas apjomos dubulti (40 minūtes – stunda).
3. Uz vidēji stipras liesmas uzkarsē pannu ar biezu dibenu, viegli iezied to ar eļļu. Katrai pankūkai atvēli aptuveni 2 ēdk. mīklas. Cep 1–2 minūtes no katras puses, līdz zeltainas.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: All Over Press