foto: Pexels.com
Jaungada svētki Tbilisi stilā
Dzīvesstils
2022. gada 15. decembris, 07:14

Jaungada svētki Tbilisi stilā

Reklāmas projekts

Jaunais gads tuvojas pilnā krāšņumā, liekot cilvēkiem sajūsmināties par dāvanām, ko viņi saņems, un vietām, kuras viņi plāno apmeklēt ziemas brīvdienās. Lai gan šis gada laiks noteikti ir viens no aizraujošākajiem un neaizmirstamākajiem, mēs vēlamies to padarīt pēc iespējas interesantāku un iepazīstināt jūs ar vienas no senākajām pasaules pilsētām - Tbilisi - Jaungada gaisotni. Kamēr vēl domājat, kurp doties uz Jaungada svinībām, paturiet prātā, ka Tbilisi varētu būt labākais variants.

Lai gan visiem ir labi zināms, ka Tbilisi ir neatkārtojama pilsēta,  nekad nebeidz pārsteigt, kā šī pilsēta Jaungada laikā pārvēršas par maģisku ziemas pasaku. Gruzīni patiešām mīl Jaungada svinības. Tomēr Tbilisi vietējie šo laiku mīl vēl vairāk, cenšoties būt pēc iespējas svinīgāki, ieliekot Jaungada rotājumos un sagatavošanās darbos visu sirdi un dvēseli.

Lai sajustu, cik dārgs un īpašs gruzīniem ir Jaungada laiks, jums pietiks redzēt ņudzošo cilvēku kustību Tbilisi ielās, atvērtos ziemas tirdziņus un laimīgos cilvēkus pie stendiem, kuru acīs mirdz slepenas, klusas cerības.

Jaungada drudzis sākas decembra sākumā, kad tirdziņi un citi lielie uzņēmumi sāk īpašus ziemas izpārdošanas piedāvājumus, lai uzsāktu Jaungada iepirkšanās sezonu. Cilvēki dodas uz tirdzniecības centriem, lai iegādātos produktus, par kuriem ir domājuši visu gadu, tikai gaidot Jaungada izpārdošanas. Tieši no šī laika sākas sagatavošanās, lai tiktu pie Jaungada dāvanām. Par gruzīniem valda stereotips, ka visi viņiem ir tuvi un mīļi, un šis stereotips īpaši izpaužas ziemas laikā, kad cilvēki pērk dāvanas ne tikai ģimenes locekļiem, bet arī draugiem, kolēģiem un pat kaimiņiem, lai izrādītu savas rūpes citam par citu.

Tajā pašā laikā lēnām, bet pārliecinoši viscaur Tbilisi parādās ziemas rotājumi - planētas un zvaigznes, lāsojošas lietus tērces, gruzīnu Jaungada eglīte - Čičilaki.  Gruzijas galvaspilsēta kļūst par daļu no mājīgās, maģiskās ziemas pasakas, par kuru jums bērnībā stāstīja vecāki. Tā pārvēršas par dzirkstošu gruzīnu brīnumzemi, kurā var sastapt cilvēkus, kas tērpušies kā gruzīnu animācijas filmu varoņi - Devi (milzīgs vīrs ar laipnu seju), Tsuna (ilgu pārņemts pelēns, kas nošķirts no savas mīļotās) un daudzi citi. Vakara pastaiga pa pilsētu ļaus gremdēties gaidāmo svinību sapņainajā gaisotnē. Tuvojoties jaunajam gadam, galvenās ielas un parki pārpildās ar tirdziņiem un ēdināšanas vietām, kur var baudīt gruzīnu picu - hačapuri un dzert senās vīnkopības kultūras produktu - gruzīnu vīnu. Izrotātajos parkos uzstājas mūziķi, kas izklaidē apmeklētājus ar enerģisku gruzīnu mūziku. Visur redzami priekpilni cilvēki ar sārtām un apmierinātām sejām, un var just, ka Tbilisi iedzīvotāji ir patiesi laimīgi, priecājas par gada pēdējām dienām, gaida jaunā gada iestāšanos, ievilinot visus Jaungada svētku burvībā.

Bet neaizmirsīsim par Vecgada mielastu! Gruzīni, kas pazīstami ar savu virtuvi, dara visu iespējamos, lai sarūpētu gada labāko supru (gruzīnu valodā - mielasts). Satsivi, Gozinaki un vīns ir neatņemama daļa no gruzīnu Vecgada vakara, tāpat kā Gruzijas vīns - gruzīnu prieks un lepnums. Krāšņie svētki simbolizē labklājību un veiksmi nākamajā gadā, tāpēc gruzīni šai tradīcijai pievērš īpašu uzmanību. Viņi paliek nomodā visu nakti un tieši pulksten 00:01 uzsauc tostu par veselīgu un auglīgu jauno gadu. Viņi bieži dzied gruzīnu tradicionālās dziesmas un dejo tautas dejas, lai priecīgi atvadītos no aizritējušā gada un dotu labu startu jaunajam.

Jaungads ir īpašs laiks katrā valstī, un katra no tām to sagaida ar īpašām tradīcijām. Gruzija un Tbilisi nav izņēmums, jo ar savu mīlošo un interesanto Jaungada kultūru un dzīvespriecīgo ziemas gaisotni tā ir vieta, kur jūs, iespējams, vēlēsieties pavadīt Jaungada brīvdienas, lai pieredzētu pavisam ko jaunu un burvīgu.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar TRIBE INTERNATIONAL.