foto: no Anitas Rezevskas privātā arhīva
Modernais fitness - kas ir populārā "bodyART" treniņu metode
Dzīvesstils
2020. gada 7. janvāris, 13:29

Modernais fitness - kas ir populārā "bodyART" treniņu metode

Anita Sedliņa

Jauns.lv

BodyART sistēma ir unikāla. Tā izstrādāta, lai mūsdienu steidzīgajā ikdienā apstātos, iegūtu mieru un attīstītu jebkuras fiziskās sagatavotības cilvēka ķermeni, prātu un dvēseli kā vienotu veselumu. Modernā fitnesa virziens apvieno jogas, Austrumu cīņu, ārstnieciskās vingrošanas, lokanības, spēka un pareizas elpošanas paņēmienu kopumu, kas tiek balstīts uz Ķīnas medicīnas un Austrumu filozofijas zināšanām.

"BodyART ir sevis iepazīšana emocionālā un fiziskā līmenī," apgalvo viens no vadošajiem pasaules fitnesa speciālistiem, šo treniņu izgudrotājs, šveicietis Roberts Štainbahers (Robert Steinbacher). Izpētes desmitgadēs, sakausējot fizioterapiju ar spēka, lokanības un elpošanas tehnikām, 1993. gadā viņš radīja programmu, kura atšķirībā no citiem moderniem fitnesa piedāvājumiem, ir ar dziļu filozofisku un zinātnisku bāzi.

                 Visaptverošs un daudzpusīgs

BodyART - kustību māksla jeb meistarība pārvaldīt savu ķermeni, tā ir visaptveroša jeb holistiska. Nejaukt ar ķermeņa apgleznošanas mākslu. 

foto: no Anitas Rezevskas privātā arhīva

“BodyART treniņu sistēma ir unikāla ar to, ka cenšas attīstīt cilvēka ķermeni, prātu un dvēseli kā vienotu veselumu. Vārdu sakot, nepievēršas tikai fiziskā ķermeņa trenēšanai, bet māca cilvēkiem apzināties, ko un kāpēc viņi dara, iedrošina nepārtraukti kontrolēt kustības un pozas ar prātu, izmantojot gan dažādas efektīvas elpošanas tehnikas, gan emocijas,” skaidro Anita Razevska, Štainbahera starptautiskās bodyART skolas Latvijas filiāles izveidotāja, bodyART Latvija oficiālais mācībspēks un prezentētājtrenere.

foto: no Anitas Rezevskas privātā arhīva
Trenere Anita Rezevska, Roberta Štainbahera Starptautiskās bodyART Latvija filiāles, Latvija bodyART skolas izveidotāja.

Iedvesmojoties no jogas, Austrumu cīņām, fizioterapijas, ārstnieciskās vingrošanas, spēka, līdzsvara un lokanības attīstīšanas kustībām, tapuši bodyART vingrinājumi, elpošanas un relaksācijas tehnikas, kas savukārt ir aizgūtas no tradicionālās Ķīnas medicīnas, Japānas Do In un šiacu masāžām.

Ķīnas medicīnas pieci elementi

BodyART nodarbību uzbūve balstās uz Ķīnas medicīnas un austrumu filozofijas pieciem dabas elementiem – enerģijām.

Elements “zeme” ir saistīts ar enerģijas pieaugšanu un visa mugurkaula mobilizāciju; “koks” ir iesildīšanās, kuras laikā ķermenis tiek sagatavots treniņam; “uguns” ir cirkulējošā enerģija (jo trenē sirdi un visu kardiovaskulāro sistēmu) jeb pats treniņš. Savukārt ar dilstošo enerģiju “metāls” sākas stabilizācija, līdz beigās ar dažādām elpošanas tehnikām nonāk pie klusās emerģijas – “ūdens”.

foto: no Anitas Rezevskas privātā arhīva

“Katra nodarbības fāze ir citāda, tajā ietvertas katras enerģijas īpašības un atbilstoši vingrinājumi, kas iedarbojas uz organismu noteiktā veidā. Tie ir sakārtoti pēc iņ un jan principa – līdzsvarā starp spēku, atbrīvošanos, sasprindzinājumu un relaksāciju,” skaidro bodyART Latvija prezentētājtrenere Anita Rezevska.

Emocionālais ķermenis, treniņš kā terapija

“Daudzos sporta veidos akcents ir uz ārējo, uz sacensību, un patlaban fitnesa industrijā dominē uzskats, ka smagāk ir labāk. Manuprāt, tas ir virspusēji un ilgtermiņā ķermenim par smagu. Tādēļ radīju programmu ar fokusu uz iekšējo enerģiju, kurā brīnišķīgs augums ir kā blakus efekts,” skaidro Roberts Štainbahers.

“Tu esi dzimis ar ieelpu un mirsti ar izelpu. Ar elpošanu tiek kontrolēts ķermenis un emocijas, elpošana ir ķermeņa ārstēšanās atslēga un navigācijas sistēma.” Miofasciālos audus, kas aptver visus kaulus, muskuļus un orgānus, viņš saista ar spēju uzglabāt visas cilvēka emocijas: “Katra emocija, katra traumatiskā pieredze saglabājas muskuļu audos, un no tām var atbrīvoties tikai ar zināmiem treniņiem un elpošanas tehnikām, ko nevar panākt tikai jogā vai tikai pie terapeita.

foto: no Anitas Rezevskas privātā arhīva

”Regulāri bodyART treniņi ne tikai spēj uzlabot fizisko pašsajūtu un stāju, bet iemāca arī domāt un justies citādi. Mūsdienu stresa pilnajā dzīvē bodyART palīdz cilvēkiem atrast sev nepieciešamo līdzsvaru gan kustībās, gan spējā atbrīvoties un atjaunoties. Līdz ar izpratni par harmonijas nozīmi un regulāru funkcionāli pareizu kustību ieradumu praktizēšanu nodarbībās, kas automātiski iekļaujas mūsu ikdienas dzīvē, uzlabojas arī mūsu ikdienas dzīves kvalitāte,” apstiprina trenere Anita Rezevska.

Pretstatā ekstravertajām grupu fitnesa nodarbībām bodyART prasa iekšēju koncentrēšanos un sevis pārvarēšanu, tas mudina balstīties uz sava ķermeņa sajūtām un vajadzībām un nesalīdzināt sevi ar citiem, tas ir, trenēties augstākas apziņas līmenī.

Vienkāršība

“BodyART ir vienkārši treniņi, kurus var veikt ikviens. Vienkārši, bet sāpīgi.” Roberts Štainbahs tos salīdzina ar sāpīgo un vienlaikus patīkamo masāžu, kad terapeits pieskaras sāpošai vietai (trigger point). Vienkāršības priekšrocība ir tā, ka ar bodyART var nodarboties jebkurā vecumā, fiziskā sagatavotībā un pieredzes līmenī. Treneris katram vingrojumam piedāvās dažādas grūtības pakāpes un pozu variācijas; izpildes ātrums atbilst katra individuālajam elpošanas ritmam.

foto: no Anitas Rezevskas privātā arhīva

Kā ikvienā sporta veidā, ar bodyART nav ieteicams nodarboties cilvēkiem atveseļošanās periodā pēc traumām un operācijām, un ja to specifiski norādījis ārsts. “Savukārt, ja sūdzības par locītavu vai mugurkaula sāpēm ir nepareizu ikdienas pozu vai nepiemērotas, neergonomiskas darba vides ietekmes rezultāts, bodyART palīdzēs uzlabot pašsajūtu un pamazām izskaust nepareizus kustību ieradumus,” norāda Anita Rezevska.

Pirmā pieredze

Lai gan daudzi sporta veidi tiek pozicionēti kā pieejami un piemēroti ikvienam, tikai retais tāds tiešām ir. Apzinoties savu ierobežoto lokanību, biju skeptiski noskaņota un gatava treniņa laikā par sevi smieties. Tomēr bodyART uzsvars uz jogu nav tik liels, kā varētu šķist pēc filozofiskās teorijas, un arī tad treneris katru kustību piedāvā dažādas izpildes versijās un atšķirīgā intensitātē (tas attiecas arī uz tām bodyART nodarbībām, kurās ir kardio, spēka un citi vingrojumi).

foto: no Anitas Rezevskas privātā arhīva

Sarežģītākais uzdevums bija atslēgt ar treniņu nesaistītas domas un būt klātesošai, elpošanu pielāgot kustību dinamikai un vēl vairāk – spēt pārdomāti veikt dziļas ieelpas un izelpas. Tas tiešām ir treniņš augstākā apziņas līmenī!

Tēmas