foto: ZUMAPRESS.com
Stambulas biennālē runā par cilvēces ekoloģisko pēdu, kura šobrīd vēršas pret savu radītāju
Kultūra
2019. gada 21. oktobris, 14:29

Stambulas biennālē runā par cilvēces ekoloģisko pēdu, kura šobrīd vēršas pret savu radītāju

Una Meistere

Pastaiga

Stambulas biennāle ir nozīmīgākais laikmetīgās mākslas notikums Turcijā. Gana blīvajā pasaules dažādo biennāļu deķī, kas nu jau iestiepjas arī neierasti attālos pieturpunktos (Kongo, Karači, Nigērija, Katmandu u. c.), tā vienmēr izcēlusies ar izteiktu identitāti.

Stambulas biennāles spēks ir ciešā mijiedarbība ar pilsētu. Taču tās mērķis nekad nav bijis reklamēt Stambulu, bet gan radīt jaunu, jēgpilnu publisko telpu, kas spēj iedvesmot jaunu auditoriju, jaunus cilvēkus, – ne velti jau kopš 2013. gada ieeja biennālē ir par brīvu.

foto: EPA/Scanpix

Viena no biennāles galvenajām prioritātēm ir arī radīt jaunus darbus, un šis starptautiskais projekts ir vieta, kur savus darbus var prezentēt pašas Turcijas mākslinieki.

foto: Publicitātes foto

Iepriekšējās Stambulas biennāles kuratori bija skandināvu mākslinieku duets Elmgreen&Dragset, bet šis laidiens uzticēts franču mākslas vēsturniekam, kuratoram un Montpellier Contemporain (MoCo) direktoram Nikolā Burjo, kurš savulaik bijis arī viens no Parīzes Palais de Tokyo līdzdibinātājiem un direktoriem (2007–2010).

foto: ZUMAPRESS.com

16. Stambulas biennāle vārdā "Septītais kontinents" runā par cilvēces ekoloģisko pēdu, kura šobrīd vēršas pret savu atstājēju jeb radītāju.

Tā dēvēto Septīto kontinentu veido 3,4 miljonu kvadrātkilometru plašs apjoms, ko 1997. gadā atklāja amerikāņu okeanogrāfs Čārlzs Mūrs, – šo “ģeogrāfisko” jaunveidojumu, kura izmērs sasniedzis trešdaļu ASV teritorijas, veido vairāk nekā 7 miljoni tonnu peldošu plastmasas atkritumu...

Ieskats 16. Stambulas biennālē "Septītais kontinents"

gallery icon

Biennālē piedalās 57 mākslinieki un mākslinieku kolektīvi no 26 pasaules valstīm, un tās darbi (38 no tiem tapuši īpaši šim pasākumam) skatāmi trīs kolorītās lokācijās – Stambulas Kuģu būvētavā (Tersane Istanbul), Pera Museum, kas jau vairākkārt ir kalpojusi par biennāles mājvietu, un vairākās vēsturiskās telpās Bijikadā – lielākajā Stambulai piegulošā Princešu salu arhipelāga salā.

14. septembris – 10. novembris
bienal.iksv.org/en