foto: Kira Perov
Londonā notiek divu ģēniju dialogs - vērienīga videomākslas skate "Bils Vaiola / Mikelandželo"
Bils Vaiola, Nantes triptihs, 1992.
Dzīvesstils
2019. gada 6. marts, 08:13

Londonā notiek divu ģēniju dialogs - vērienīga videomākslas skate "Bils Vaiola / Mikelandželo"

Una Meistere

Pastaiga

Izstāde Bils Vaiola / Mikelandželo ir unikāls notikums britu Karaliskās Mākslas akadēmijas vēsturē. Tā ir pirmā reize, kad prestižā, pagājušā gadā 250. gadskārtu nosvinējusī institūcija savas telpas atvēl tik vērienīgai videomākslas skatei, turklāt to pozicionējot kā divu mākslas gigantu dialogu.

Savulaik kādā kritikā par videolaikmeta Rembrantu nodēvētais Bils Vaiola (1951.) ir videomākslas pionieris, kura uzmanības lokā vienmēr bijušas cilvēka eksistences pamattēmas: dzimšana, dzīvība un nāve.

foto: Kira Perov
Bils Vaiola, Uguns sieviete, 2005.

Viņa vides instalācijas veidotas ar mērķi iedarboties uz skatītāja redzes un dzirdes maņu kopumu, radot efektu, kas līdzinās halucinācijai. To lēnajam plūdumam piemīt vārdos grūti aprakstāms skaistums, un pats Vaiola reiz teicis: “Māksla man ir process, kā mēģināt pamodināt dvēseli. Jo mēs dzīvojam industriālā, ātri skrejošā pasaulē, kurai labāk tīk, ka dvēsele paliek iesnaudusies.”

foto: © Karaliskā Mākslas akadēmija, Londona.
Mikelandželo Buonarroti, Dievmāte ar zīdaini un Svēto Jāni, ap 1504-05.

Izstādē Bils Vaiola / Mikelandželo 12 Vaiolas video instalācijas (tapušas laikposmā no 1977. līdz 2013. gadam) skatāmas saspēlē ar 15 renesanses ģēnija darbiem. Un tā nav nejaušība.

Dzīvodami katrs savā laikā, abi savos darbos pievērsušies fundamentāliem jautājumiem par dzīvi un tās sūtību.

Mikelandželo freskas grezno Siksta kapelas griestus Romā, savukārt Svētā Paula katedrāli Londonā – divas 2016. gadā tai radītas Vaiolas videoinstalācijas. 

Burlington House, Piccadilly, Mayfair
royalacademy.org.uk
No 26. janvāra līdz 31. martam.