foto: ?? Massimo Borchi/SIME/ Vida Press
Jāpieredz pasaulē: muzeju scēnas jubilārs Oslo fjorda krastā
2019. gada 9. janvāris, 15:49

Jāpieredz pasaulē: muzeju scēnas jubilārs Oslo fjorda krastā

Una Meistere

Pastaiga

Ceturtdaļgadsimtu aizvadītā gada rudenī svinēja viens no Ziemeļvalstu slavenākajiem privātajiem muzejiem – Astrup Fearnley muzejs Oslo.

Muzejs dibināts 1993. gadā kā kuģu rūpnieku Fērnleju mākslas kolekcijas mājvieta. Kolekcijas pirmsākumi saistās ar 20. gadsimta 60. gadiem, un tajā pārstāvēta gan norvēģu, gan starptautiskā laikmetīgā māksla, kas iemieso īstenu mūsdienu skaļāko (un dārgāko) vārdu esenci – no Demjena Hērsta un Džefa Kūnsa līdz Anselmam Kīferam, Ričardam Prinsam un Sindijai Šērmenai.

foto: Publicitātes foto

Sākotnēji muzejs tika iekārtots vienā Fērnleju koncerna spārnā, taču kopš 2012. gada tā mājvieta ir tikpat spilgta un ambicioza kā kolekcijā pārstāvētie vārdi – pēc stārhitekta Renco Piano projekta tapusi ēka pašā Oslo fjorda krastā. Tās ārējais veidols ar grandiozo dubultā stikla jumtu līdzinās burai, savukārt muzeja divus spārnus – no kuriem viens atvēlēts pastāvīgajai kolekcijai, bet otrs mainīgām izstādēm –, atdala ūdens.

Tumšajās diennakts stundās izgaismotā ēka šķiet esam mūžīgi mainīga pussalas iemītniece, savukārt dienā tā kļūst it kā iekšup vērsta un sakoncentrē sevī visu nebūt ne dāsno ziemeļpuses dienasgaismu, lai atdotu to izstāžu telpām. Muzejam ir arī sava pludmale, laivu piestātne un Skulptūru parks, kā arī skatu tornis, no kura pēc mākslas baudīšanas nolūkoties Oslo panorāmā.

Vērienam simboliski atbilst muzeja dzimšanas dienas svinēšana ar tā kolekcijā bagātīgi pārstāvētā amerikāņu mākslinieka Džefa Kūnsa izstādi. Eksponēta tiek arī 2002. gadā par 5,1 miljonu dolāru iegādātā porcelāna skulptūra Maikls Džeksons un Burbulis.

foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/All O/ Vida Press

Jubilejas pasākumu ietvaros klajā nākusi grāmata Parunāsim par mākslu. Astrup Fernley muzeja vēsture (Let’s Talk Art. A History of Astrup Fearnley Museum), kuras autors ir viens no Ziemeļvalstu pazīstamākajiem kuratoriem Sūne Nordgrēns.

Viņaprāt, Astrup Fearnley veiksmes atslēga, kas to padarījusi par vienu no interesantākajiem privātajiem muzejiem pasaulē (nevis viena kolekcionāra mauzoleju, kā noticis ar daudziem citiem līdzīgiem projektiem), ir tā aktīvā sadarbība ar citām kultūras institūcijām un dinamiskā izstāžu politika.

Strandpromenaden 2, Tjuvholmen
afmuseet.no