foto: Facebook
RTU Arhitektūras fakultātē atklāj lekciju ciklu "Kompass" par pilsētvides problēmu risināšanu
Dzīvesstils
2018. gada 12. septembris, 08:42

RTU Arhitektūras fakultātē atklāj lekciju ciklu "Kompass" par pilsētvides problēmu risināšanu

LETA

Šodien plkst.18.30 Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātē tiks atklāts lekciju cikls "Kompass", kurā kurā rīdzinieki tiks aicināti dalīties ar informāciju par veidiem, kā nevalstiskās organizācijas, arhitekti, mākslinieki un aktīvi iedzīvotāji dažādās Eiropas vietās ir spējuši kopīgi risināt pilsētvides problēmas un radīt cilvēkiem draudzīgu vidi, informē "Kompass" pasākumu koordinatore Lāsma Ivaska.

"Kompass" rudens ciklā paredzēti deviņi pasākumi. Pirmā lekcija veltīta pēdējā laikā Rīgā aktualizētajai tēmai par ūdensceļu un krastmalu izmantošanu, un tajā uzstāsies Berlīnes arhitekts un pētnieks Jorgs Zīveke, kas stāstīs par trīs pilsētām - Losandželosu, Berlīni un Romu - un to dažādajām pieejām pilsētas upju apgūšanai. Tāpat lekcijā tiks apskatīta situācija Rīgā, un arhitekts Egons Bērziņš sniegs ieskatu par pašreizējo un potenciālo ūdensceļu izmantošanu galvaspilsētā.

Tāpat kā vasaras ciklā, arī rudenī "Kompass" mudinās rīdziniekus doties ārpus pilsētas centra, un jau 19.septembrī aicinās uz Stefānijas Rābes lekciju Sarkandaugavā, kur uzmanība tiks vērsta uz radošiem risinājumiem novārtā atstātajām ielām un kvartāliem. Īpaša uzmanība pasākumā un tā diskusijā tiks veltīta iespējamajiem Tilta ielas attīstības scenārijiem.

Savukārt septembra pēdējā nedēļā Rīgā viesosies Ķīles radošo teritoriju "ALTE MU" veidotāji, un 26.septembrī Tallinas ielas kvartālā stāstīs par savu pieredzi ar ilgtspējīgu teritorijas attīstību un pūļa finansētu īpašuma izpirkšanu.

Oktobra lekcijas sāksies ar sarunu par sociālo ielu mākslu, un mēneša pirmajā trešdienā Maskavas forštatē ar pieredzi dalīsies mākslinieku apvienība "Vetka" no Sanktpēterburgas. Vēl pēc nedēļas, 10.oktobrī, "Kompass" aicina uz centram tuvo Pētersalas apkaimi, kur radošo industriju centrā "DarbaVieta" Marks Orels no Prāgas Ekonomikas universitātes runās par kopstrādes telpām, kuru darbība vērsta uz apkaimes attīstību.
17.oktobrī lekcijas notiks Purvciema apkaimē, kur ar lekciju uzstāsies Antuāns Ditrjē no ēku pagaidu lietošanas organizācijas "Communa" Beļģijā.

Pēdējie trīs rudens cikla pasākumi atklās dažādas pamestu telpu pārņemšanas un atdzīvināšanas pieredzes citviet Eiropā. Ar savu pieredzes stāstu dalīsies organizācija "Kitev" no Oberhauzenas, Vācijā, kas savas darbības veic centrālās dzelzceļa stacijas ūdenstornī, kā arī kolektīvs "Smoke & Dust", kas organizē kultūras pasākumus bijušajā metālapstrādes rūpnīcā Ģentē. No Ziemeļvalstu kaimiņiem par šo jomu runās radošā organizācija "Bureau Detours" un viņu platforma "Institut for (X)", kas Orhūsas bijušajā muitas teritorijā piedāvā telpas radošiem pasākumiem, urbāniem eksperimentiem, diskusijām un sociālajai uzņēmējdarbībai. Papildu tam organizācija rīko dažādas sociālas un radošas intervences pilsētvidē, un savas darbības veic sešās pilsētās Dānijā un Oslo, Norvēģijā.

"Kompass" pasākumi norisināsies angļu valodā un domāti jebkuram pilsētvides interesentam. Ieeja pasākumos ir bezmaksas.

Tēmas