Esi vesels
2014. gada 22. marts, 03:27

Latvijā reģistrēta zemākā saslimstība ar tuberkulozi pēdējos 13 gados

Jauns.lv

Pērn Latvijā reģistrēta pēdējos trīspadsmit gados zemākā saslimstība ar tuberkulozi. Savukārt šā gada sākumā novērots neliels jauno tuberkulozes gadījumu skaita pieaugums, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Kā informēja centra pārstāve Anete Vilciņa, jaunākie dati apliecina pozitīvu tendenci - saslimšana ar tuberkulozi samazinās. Pērn, salīdzinājumā ar 2012.gadu, saslimstība sarukusi par vairāk nekā 10%. Kopumā Latvijā 2013.gadā reģistrēti 776 jauni tuberkulozes gadījumi.

Pozitīvi, ka samazinājusies bērnu saslimstība ar tuberkulozi. Bērnu vecumā līdz 14 gadiem vidū reģistrēti 45 saslimšanas gadījumi, salīdzinot ar 56 gadījumiem gadu iepriekš, bet starp bērniem vecumā no 15 līdz 17 gadiem -13 gadījumi jeb par septiņiem mazāk nekā 2012.gadā.

Kopumā pagājušajā gadā sasniegts zemākais reģistrētais tuberkulozes gadījumu skaits kopš 2001.gada.

Pozitīvas tendences vērojamas arī zīdaiņu vakcinācijā pret tuberkulozi. Imunizācijas līmenis pret tuberkulozi pērn sasniedzis 96,5%. Līdz ar to ir sasniegts ieteicamais bērnu vakcinācijas līmenis pret tuberkulozi, un tas nozīmē, ka bērni Latvijā ir pasargāti no smagām tuberkulozes formām.

SPKC speciālisti atgādina, ka tuberkuloze ir sena, tomēr joprojām aktuāla un izārstējama infekcijas slimība. Izplatītākā ir plaušu tuberkuloze, tomēr tuberkuloze var attīstīties arī citās ķermeņa daļās, piemēram, kaulos, limfmezglos, nierēs.

Tuberkulozi tālāk izplata tikai tie slimnieki, kuri slimo ar plaušu tuberkulozi. Tuberkulozes nūjiņa apkārtējā vidē izplatās pa gaisu, infekciozam, neārstētam plaušu tuberkulozes slimniekam klepojot, šķaudot un pat runājot vai elpojot. Turklāt tuberkulozes izraisītājs apkārtējā vidē ir ļoti noturīgs, nevēdinātu telpu gaisā tas saglabājas pat vairākas stundas.

Tuberkulozei raksturīgākās saslimšanas pazīmes ir klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairākas nedēļas, paaugstināta ķermeņa temperatūra, novērojams svara zudums un pastiprināta svīšana naktīs.

Speciālisti vērš uzmanību, ka liela nozīme tuberkulozes profilaksē ir imunitātes stiprināšanai, jo cilvēka imūnsistēma var tikt galā ar ieelpotiem tuberkulozes baciļiem. Savukārt imunitātes stiprināšanai svarīgs ir veselīgs dzīvesveids.

Ja radušās aizdomas par saslimšanu ar tuberkulozi, SPKC mudina apmeklēt ģimenes ārstu vai plaušu speciālistu. Ārsts nozīmēs izmeklējumus, tostarp plaušu rentgenoloģisku izmeklēšanu un krēpu analīzes.

Pirmdien, 24.martā, visā pasaulē tiks atzīmēta Pasaules Tuberkulozes diena. No šīs dienas līdz 28.martam astoņās Latvijas pilsētās tiks rīkoti tuberkulozes novēršanai veltīti informatīvi pasākumi. Piemēram, Rīgā, pie Latvijas Sarkanā Krusta, Gaiziņā ielā 7, no plkst.12 līdz 15 būs iespējams veikt bezmaksas plaušu rentgenu Rīgas Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas mobilajā busiņā.

Tuberkulozes dienai veltīto pasākumu kalendāru var aplūkot SPKC mājaslapā "www.spkc.gov.lv".

LETA