foto: AP/Scanpix
Veikta pasaulē pirmā acs transplantācija dzīvam cilvēkam
Ārons pēc acs transplantācijas operācijas.
Esi vesels
2023. gada 10. novembris, 13:02

Veikta pasaulē pirmā acs transplantācija dzīvam cilvēkam

Jauns.lv

Ņujorkas universitātes ķirurgu komanda veikusi pasaulē pirmo veiksmīgo acs transplantāciju dzīvam cilvēkam - Āronam Džeimsam. Pēc nelaimes gadījuma darbā Ārons zaudēja kreiso aci un daļu sejas, nu vīrietis ieguvis daļēju sejas transplantātu un pilnīgu kreisās acs transplantātu, vēsta CNN. 

Ārona transplantācijas procedūrā iesaistījās vairāk nekā 140 ķirurgu komanda, un operācija ilga 21 stundu. Operācija ietvēra visas kreisās acs un sejas daļas transplantāciju no viena donora. Tas ir pirmais šāds gadījums medicīnas vēsturē. 

Lai gan Ārons ar transplantēto aci neredz, viņš saglabā cerību, ka ar laiku redze varētu uzlaboties un ka viņa pirmā šāda veida procedūra var palīdzēt attīstīt transplantācijas medicīnu visā pasaulē. 

foto: AP/Scanpix
Ārons ar sievu 2010. gadā

Negadījums, kas izmainīja dzīvi

„Redzot Ārona jauno aci un seju, tas nebija tik liels šoks, kā tad, kad viņu ieraudzīja negadījuma naktī,” sacīja vīrieša sieva Megana.

Ārons, 46 gadus vecs militārais veterāns, kurš dzīvo Arkanzasā, strādāja par augstsprieguma elektrolīniju operatoru, un liktenīgajā naktī 2021. gada jūnijā viņš kopā ar kolēģiem strādāja Misisipi, kad viņa seja nejauši pieskārās zem sprieguma esošam vadam.

Nāvējošais 7200 voltu elektriskais trieciens nodarīja plašus ievainojumus Ārona sejai: kreisajai acij, visam degunam un lūpām, kreisajam vaigam un zoda daļai, kā arī kreisajai rokai.

Ārons neatceroties negadījumu, vien brīdi, kad pamodies slimnīcā Dalasā. Ieraugot savu seju, vīrietis bijis šokēts, taču fiziski juties labi, tāpēc zinājis, ka pienāks diena, kad viss atkal būs kārtībā. "Tiklīdz tika runāts par sejas transplantāciju, es nodomāju, ka tas ir liels notikums, jo šādas operācijas netiek veiktas katru dienu, piekritu acumirklī," viņš teica.

foto: AFP/Scanpix

Nebija pienācis viņa laiks aiziet

Ņujorkas universitātes slimnīcas sejas transplantācijas programmas direktors Dr. Eduardo Rodrigess, kurš jau iepriekš bija veicis četras sejas transplantācijas, un viņa kolēģi Teksasas speciālisti iepazinās ar Ārona gadījumu.

Uzzinot vairāk par Ārona negadījumu un tam sekojošajām traumām, Rodrigess teica, ka tas, ka vīrietis ir izdzīvojis, ir "apbrīnojami".

"Tas ir apliecinājums mūsdienu medicīnai," sacīja ārsts. "Tas ir apliecinājums šim pacientam un viņa ģimenei. Un tas ir arī apliecinājums tam, ka šādos gadījumos ir kaut kāda debesu iejaukšanās, kad nebija pienācis viņa laiks aiziet."

Diskusijas par transplantācijas iespēju turpinājās pat pēc tam, kad Ārona mediķu komanda Teksasā spēcīgu sāpju dēļ bija izoperējusi viņa kreiso aci. Rodrigess un viņa kolēģi Ņujorkā lūdza Teksasas komandu saglabāt pēc iespējas vairāk redzes nerva, cerot uz potenciālu acs transplantāciju.
Kad Rodrigess runāja ar Āronu par iespēju veikt ne tikai daļēju sejas transplantāciju, bet visas acs transplantāciju, viņš brīdināja, ka donora acs varētu neatjaunot redzi. Lai būtu redze, starp transplantēto aci un smadzenēm ir jābūt zināmai saziņai.

"Pat ja tas neizdosies, man būs acs, un tā vismaz izskatīsies normāli,” sacīja Ārons un piekrita operācijai. 

Ārons tika iekļauts potenciālo transplantātu saņēmēju sarakstā 2023. gada februārī. Iespēja veikt visas acs un daļēju sejas transplantāciju radās tikai dažus mēnešus vēlāk, maijā.

Rodrigesam un viņa kolēģiem tā bija "riskanta" operācija. Neviena mediķu komanda pasaulē iepriekš nebija veikusi veiksmīgu cilvēka acs transplantāciju dzīvam pacientam.

Tēmas