foto: scanpix
“Manus simptomus ignorēja uzreiz, kā pateicu, ka nesmēķēju” – ārsti palaiž garām sievietes plaušu vēzi
Slimnīca Birmingemā.
Dzīvības loterija
2022. gada 13. oktobris, 15:40

“Manus simptomus ignorēja uzreiz, kā pateicu, ka nesmēķēju” – ārsti palaiž garām sievietes plaušu vēzi

Jauns.lv

53 gadus vecajai Treisijai Keičai no Birmingemas ģimenes ārsts četras reizes apgalvojis, ka sieviete ir pilnīgi vesela, lai gan plaušās attīstījās agresīvs audzējs, vēsta “The Sun”. 

Treisijai bija nepārtraukts, hronisks klepus un elpas trūkums, taču ārsti vairākas reizes noteikuši nepareizo diagnozi. 2019. gada maijā sieviete pat tika nosūtīta uz plaušu rentgenu vietējā  slimnīcā, taču arī tas kļūdaini tika “iztulkots” kā "bez patoloģijām". 

Nepilnu gadu vēlāk, kad Treisijas simptomi joprojām turpinājās, viņa ģimenes ārstam uzstāja uz plaušu datortomogrāfiju. Izmeklējuma rezultātā tika atklāts 4 centimetrus liels audzējs plaušās un sekundārs audzējs, kas jau bija izplatījies pa abām plaušām. 

“Esmu pārliecināta, ka mans vēzis netika pamanīts, jo nesmēķēju, un visādi citādi esmu vesels cilvēks,” Birmingemas ziņām stāstīja Treisija. “Tiklīdz man uzdeva jautājumu par smēķēšanu, visi mani simptomi ārstam vairs nelikās tik nozīmīgi,” viņa atzīst. 

Tiesvedības rezultātā Birmingemas Universitātes slimnīca atzina, ka 2019. gadā veiktie rentgena attēli neatbilda standartiem. Treisija saņēma izlīguma atlīdzību četrciparu skaitļa apmērā un uzsāka ārstēšanos. 

Lielbritānijas Veselības aprūpes drošības izmeklēšanas nodaļas veiktajā pārskatā konstatēts, ka rentgenoloģiskajā izmeklēšanā netiek pamanīts aptuveni katrs piektais plaušu vēzis.

Tikmēr Birmingemas Universitātes slimnīcas pārstāvis izteicis atvainošanos sievietei, paužot nožēlu, ka vēzis netika pamanīts agrāk.