Zemesriekstu sviests: kāpēc tas ir tik ļoti veselīgs
Zemesriekstu sviests vairs nav tikai amerikāņu iecienīts produkts - tas atradis savu vietu arī latviešu virtuvē.
Dabasspēks

Zemesriekstu sviests: kāpēc tas ir tik ļoti veselīgs

Jauns.lv

Pieņemts, ka zemesriekstu sviests satur daudz tauku, sevišķi piesātinātās taukskābes, tāpēc ar tā ēšanu nevajadzētu aizrauties. Taču ir labās ziņas – zemesriekstu sviests uzlabo sirds veselību, it īpaši sievietēm pēc menopauzes un ar otrā tipa diabētu (tas ir diabēta veids, kad sākumā nav nepieciešams lietot insulīnu).

Zinātnieki izpētījuši, ka pietiek piecas reizes nedēļā apēst vienu ēdamkaroti zemesriekstu sviesta vai sauju (ap 28 g) riekstu, lai gandrīz uz pusi samazinātu draudus saslimt ar kādu sirds un asinsvadu slimību vai piedzīvot sirdslēkmi. Tas attiecas arī uz sievietēm ar otrā tipa diabētu. Kādā plašā pētījumā, ko veica Aiovā un kurā piedalījās 40 tūkstoši sieviešu, atklāja, ka sievietēm pēc menopauzes zemesriekstu sviests samazināja sirds slimību risku.

Riekstu un zemesriekstu sviesta lietošana uzturā palīdz arī samazināt ZBL jeb tā sauktā sliktā holesterīna līmeni un kopējo holesterīnu, tādējādi uzlabojot asinsvadu sieniņu darbību.

Pēc ASV uztura speciālista Dr. Valtera S. Vileta domām, zemesriekstu sviestā ir laba piesātināto un nepiesātināto taukskābju proporcija (aptuveni viena piektdaļa piesātināto un četras piektdaļas nepiesātināto taukskābju), tas satur pietiekami daudz vitamīnu, minerālvielu un citu uzturvielu.

Zemesriekstu sviests var pat samazināt otrā tipa diabēta risku un pasargāt no žultsakmeņu veidošanās, kā arī apvaldīt apetīti (tiesa, tas attiecas tikai uz cilvēkiem ar normālu ķermeņa svaru).

Maize vai krekers ar zemesriekstu sviestu lieliski sader kopā ar ievārījumu vai vienkārši svaiga ābola šķēlītēm. Pagaršo!
Maize vai krekers ar zemesriekstu sviestu lieliski sader kopā ar ievārījumu vai vienkārši svaiga ābola šķēlītēm. Pagaršo!

Pērkot zemesriekstu sviestu, gan uzmanīgi jāizlasa informācija uz iepakojuma. Lielākajai daļai lielveikalos pieejamo produktu pievienots pārāk daudz cukura, sāls, citu piedevu un neveselīgu taukvielu.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock

Tēmas