foto: Rojs Maizītis
"Gatavoju kebabus tā, kā manā bērnībā tos gatavoja māte un vecmāmiņa. Mana ģimene bija labākie pavāri visā Alžīrijā," stāsta Muhameds Makhloufi.
"Gatavoju kebabus tā, kā manā bērnībā tos gatavoja māte un vecmāmiņa. Mana ģimene bija labākie pavāri visā Alžīrijā," stāsta Muhameds Makhloufi.
Garšīgi

Garšīgais Muhameda kebabs. Var pagatavot arī mājās!

Žurnāls "100 Labi Padomi"

Kurām sastāvdaļām jābūt garšīgā kebabā, un kā to var pagatavot mājās, stāsta kebabu gatavošanas lietpratējs Muhameds Makhloufi. Viņš Rīgā atvēris savu kebabēriju.

“Esmu daudz ceļojis. Redzējis Malaiziju, Taivānu, Dubaiju, Turciju, Bulgāriju, Franciju, Maroku, Tunisiju,” iesāk Muhameds Makhloufi. “Vēlējos atrast godīgu darbu un pelnīt godīgu naudu, nolēmu strādāt sev, nevis citiem par kalpu.” Muhameds pār plecu atskatās uz savu kebabēriju. “Sākumā domāju, ka cilvēkiem mani kebabi negaršos, bet tad ievēroju, ka, nogaršojuši vienreiz, viņi nāk atkal! Gatavoju kebabus tā, kā manā bērnībā tos gatavoja māte un vecmāmiņa. No viņu receptēm esmu aizguvis tiešām daudz. Es un mana ģimene bijām labākie pavāri visā Alžīrijā! Receptes papildināju pēc pieredzes, kuru guvu, apceļojot pasauli."

Kur radušies kebabi

Kebabu izcelsme ir neskaidra. Daži apgalvo, ka ēdiens nācis no turkiem, citi – tas radies pie arābiem. Receptēs ir tikai nelielas atšķirības. Piemēram, kebabu pēc arābu receptes sauc par shawarma. Tā sastāvā ir tikai viena veida gaļa – vistas vai liellopa. Pretstats ir turku recepte donerkebab, kuras sastāvā ir maltā gaļa. Nosaukt sīkākas atšķirības Muhameds neuzskata par vajadzīgu, jo pārējo kebaba saturu un tajā izmantotās garšvielas katrs pavārs sastāda pēc savas gaumes. Tādēļ to garša tik ļoti atšķiras pat vienas pilsētas, piemēram, Rīgas, kebabērijās. Būtiska kebaba receptes sastāvdaļa ir apmēram divpadsmit stundas marinēta gaļa, pēc tam kebabs ir pagatavojams dažu minūšu laikā.

Muhameda kebabs

Garšvielu maisījums
2 tējk. sāls
2 tējk. sagrieztas saldās paprikas
2 tējk. ķiploku
2 tējk. balto piparu
2 tējk. sasmalcināta bazilika
1 tējk. sakapāta ingvera
1 tējk. kanēļa
2 tējk. Vegetas universālās garšvielas, ja šī piedeva garšo
Rūpīgi sajauc visas garšvielas.

Mērce
Atsevišķā traukā ielej un rūpīgi sajauc:
50 ml olīveļļas
50 ml etiķa
70 ml jogurta tīrkultūras
Ņem pusi no sajauktajām garšvielām un rūpīgi samaisa kopā ar olīveļļas, etiķa un jogurta mērci.

Gaļa
1 kg plāna liellopa vai vistas filejas.

Sagriež gaļu plānās šķēlēs un iemaisa garšvielu, eļļas, etiķa un jogurta mērcē. Notur ledusskapī apmēram 12 stundas. Marinētos gaļas gabaliņus cep uz pannas apmaisot, līdz tie pilnībā ir izcepušies.

Salāti
sīpols
2 nomizoti un plāni sagriezti tomāti
2 nomizoti un plānās garenās šķēlītēs sagriezti gurķi
1 smalki sakapāts cos lettuce (t.i. zaļie lapu salāti, vislabāk ledussalāti vai romiešu lapu salāti)
1 plānās šķēlītēs sagriezts un no sēkliņām atdalīts mazais zaļais pipars

 Lavašu mazliet uzsilda tosterī. Lavašam jābūt siltam! Uz sagatavotā lavaša uzliek salātus un apcepto gaļu ar atlikušajām garšvielām. Aizloka un mazliet apcep uz pannas, taču tikai nedaudz, lai kebabs būtu silts.

Labu apetīti!

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Rojs Maizītis, All Over Press