
Vai ēdienu var uzglabāt folijā: nosauktas slēptās briesmas veselībai

Esam pieraduši izmantot alumīnija foliju ēdiena atlieku uzglabāšanai ledusskapī, taču tam var būt sliktas sekas uz veselību, brīdina laikraksts "Tasting Table".
Pirmajā acu uzmetienā folija pasargā produktus no ārējām ietekmēm, taču patiesībā tas, kas apdraud cilvēka veselību, ir ļoti mikroskopisks, un to ieraudzīt ar neapbruņotu aci nav iespējams. Runa ir par bīstamām baktērijām.
Tiek norādīts, ka, ietinot picas vai vistas atliekas folijā, tas nerada hermētisku vidi ap produktu, līdz ar to ir iespēja vairoties acij neredzamām baktērijām, kas izraisa pārtikas saindēšanos.
Folijai nav uzsūcošu īpašību, citiem vārdiem sakot, tā nepielīp citām virsmām, līdz ar to nav iespējams radīt pilnīgi hermētisku vidi, lai kā rūpīgi neietītu barību. Mazajās spraugās starp foliju un pārtikas produktu var vairoties tādas bīstamas baktērijas kā stafilokoks, endēmiskā augsnes nūjiņveida baktērija, kā arī baktērijas, kas izraisa botulismu un listeriozi.
Tikmēr tiek norādīts, ka, pareizi uzglabājot produktus, risks inficēties ar baktērijām ievērojami samazinās. Tāpēc folijas vietā labāk izvēlēties hermētiskus konteinerus, piemēram, stikla vai izgatavotus no drošas plastmasas. Derēs arī plastikāta aizveramie maisiņi vai citi - galvenais, lai būtu droša aizdare. Ideāls risinājums būs vakuuma iepakotājs.