Kā mājās pagatavot eksotiskās pastas - harissa, tahini un karija pastu
Nereti receptēs minētas eksotiskākas sastāvdaļas, piemēram, dažādas pastas, kuras Latvijas veikalos nemaz nevar tik viegli atrast. Bet tās vari itin viegli pagatavot pati, un visas sastāvdaļas kopā izmaksās krietni lētāk, nekā pērkot jau gatavu pastu.
Zināšanai
Ja pasta pagatavota vairāk nekā nepieciešams, sadali to nelielās porcijās un sasaldē.
Harissa pasta
Harissa pasta ir radusies Ziemeļāfrikā, kur to plaši izmanto vietējo tautu virtuvēs. Pastas asums atkarīgs no izmantotajiem čili pipariem. Visbiežāk izmanto poblano, fresno un serrano čili, bet pasta labi sanāk arī no mūsu lielveikalos pieejamajiem sarkanajiem vai zaļajiem čili. Ja gadās atrast, noteikti vajag pamēģināt guajillo un ancho čili piparus, kas ir maigāki, bet ļoti aromātiski. Ja izmanto kaltētus čili, iepriekš tos izmērcē un pievieno, kad pastu blendēsi.
Harissa pasta iederas tortilju pildījumā, sātīgajā brokastu ēdienā šakšukā, putnu gaļas marinādēs, burgeru gaļā vai salātos. Pavisam ātri un vienkārši var pagatavot izcilu mērci grilējumiem – sajauc grieķu jogurtu ar karotīti šīs pastas.
50 minūtes
0,75 ml pastas
3 sarkanās paprikas
1 liels sīpols
2 laimi
10 ķiploka daiviņas
2 sarkanie asie čili
3 ēdk. olīveļļas
1 ēdk. tomātu pastas
1 tējk. cukura
1 tējk. koriandra sēklu
1 tējk. kumīna sēklu
1 tējk. ķimeņu
½ tējk sāls
1. Pārgriez paprikas uz pusēm un izņem sēklas. Liec līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 20–25 minūtes, līdz miziņa apmelnējusi un paprika mīksta. Ieliec bļodā un pārsedz ar plēvi. Kad nedaudz atdzisušas, noņem miziņu.
2. Koriandru, kumīnu un ķimenes uz sausas pannas mērenā temperatūrā apgrauzdē, līdz garšvielas kļuvušas ļoti aromātiskas un sākušas mazliet brūnēt. Ber piestiņā un rūpīgi samal pulverī.
3. Sīpolu, ķiploku un čili notīri un sīki sagriez. Lej pannā eļļu un cep tos mērenā karstumā apmēram 8 minūtes, kamēr karamelizējas. Pievieno tomātu pastu un turpini cept vēl 2 minūtes.
4. Liec blendera traukā papriku, garšvielas, saceptos dārzeņus, laimu sulu un smalki rīvētu miziņu, sāli un cukuru. Sablendē gludenā masā. Ja pasta šķiet par biezu, pievieno vēl mazliet olīveļļas. Ledusskapī var uzglabāt 3 nedēļas.
Tahini
Tahini pastu nevar nopirkt visos veikalos, tā ir jāmeklē. Ja izrodas atrast, tad nākas vismaz divreiz apdomāt, vai tik dārgu preci likt savā groziņā. Bet ir arī cita iespēja – pagatavot pastu pašai, jo vajag tikai blenderi, sezama sēklas un drusciņu olīveļļas. Turklāt to var pagatavot uzreiz vairāk un vismaz mēnesi uzglabāt ledusskapī.
Tahini pastu var pievienot ikdienas maltītēm, desertiem un citiem kārumiem, to var likt marinādēs, salātu mērcēs, cepumu mīklā, sacepumos un humusā. Cepti kartupeļi vai dārzeņi iegūs neparasti jauku garšas niansi, ja pirms pasniegšanas tos nedaudz apslacīsi ar olīveļļu, kas sajaukta ar tahini pastu.
20 minūtes
½ l tahini pastas
600 g sezama sēklu
4 ēdk. olīveļļas
1. Cepškrāsnī 170 grādu karstumā grauzdē sezama sēkliņas, līdz tās viegli zeltainas (apmēram 5 minūtes). Neļauj tām sabrūnēt pārāk daudz, lai nekļūst rūgtas! Izber uz aukstas plāts un atdzesē.
2. Blendē sezama sēkliņas, līdz tām sāk izdalīties eļļa un veidojas pabieza masa.
3. Pievieno eļļu un turpini blendēt, līdz iegūsti krēmīgu, zīdainu tahini pastu. Liec to burciņā ar cieši uzskrūvējamu vāku un glabā ledusskapī.
Karija pasta
Lai arī šajā receptē ir garš garšvielu saraksts, pastas pagatavošana ir ļoti vienkārša. Ja nav visu vajadzīgo garšvielu, izmēģini pagatavot pastu no tā, kas ir pie rokas, vai pievieno kādu sev mīļu garšvielu – tā iegūsi unikālu karija pastas recepti.
Karija pastai ir ārkārtīgi plašs pielietojums. To izmanto Austrumu virtuves ēdienos, tā bagātinās arī latviskos ēdienus – uzlabos pliekanas zupas vai sautējuma garšu, piešķirs mērcei asumu un padarīs marinādi bagātīgāku. Mazliet karija pastas noderēs arī, lai piešķiltu dzirksteli Asiņainajai Mērijai.
30 minūtes
500 g karija pastas
5 ķiploka daiviņas
2 kaltēti čili
2 ēdk. tomātu pastas
2 ēdk. laima sulas
2 ēdk. olīveļļas
1 ēdk. sinepju sēklu
1 ēdk. cukura
1 tējk. koriandra sēklu
1 tējk. kumīna sēklu
1 tējk. melno piparu graudu
1 tējk. kurkumas pulvera
1 tējk. kanēļa
1 tējk. paprikas pulvera
1 tējk. sāls
½ tējk. fenheļa sēklu
½ tējk. maltu smaržīgo piparu
īkšķa lieluma svaiga ingvera gabals
1. Ķiploku un ingveru sarīvē.
2. Liec uz sausas pannas visas garšvielas, kas nav maltas: koriandru, kumīnu, piparus, fenheli, sinepes un gabalos salauzītu čili. Viegli apgrauzdē, lai atraisās aromāti, tad liec piestiņā.
3. Pēc tam apgrauzdē kurkumu, kanēli, smaržīgos piparus un paprikas pulveri. Liec klāt piestiņā, pieber sāli un sastrādā visu smalkā pulverī.
4. Uz pannas uzlej eļļu un 1 minūti cep tajā ingveru un ķiploku. Pievieno cukuru, tomātu pastu un laima sulu. Kārtīgi samaisi un sutini 2–3 minūtes. Iejauc pannas saturā garšvielu maisījumu un noņem pannu no uguns. Pārliecinies, ka visas garšas kārtīgi sajaukušās, un liec karija pastu burciņā. Ledusskapī var uzglabāt 2 nedēļas.