Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Gatavi nākamajai ziedēšanai! Rudenī ieziemojam dāliju gumus, gladiolu un liliju sīpolus
foto: Shutterstock
Gladiolu sīpolus uzglabā koka vai kartona kastēs, pārbērtus ar kūdru. Ja sīpolu nav daudz, tos var turēt ledusskapī.
Noderīgi ikdienā

Gatavi nākamajai ziedēšanai! Rudenī ieziemojam dāliju gumus, gladiolu un liliju sīpolus

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Lai gladiolas, dālijas un lilijas nākamgad ziedētu tikpat skaisti kā šogad un vēl krāšņāk, pareizi jāieziemo to gumi un sīpoli.

Gladiolas izroc laikus

Gladiolu sīpolus izroc, kad gaisa temperatūra nokrītas līdz +10 grādiem. Ja to darīsi vēlāk, pastāv iespēja, ka tripši būs ieperinājušies sīpolā, jo uzskata tos par labāko vietu pārziemošanai.  

Sīpolus izroc, dienu noturi svaigā gaisā, lai apžūst, sašķiro, bojātos un slimos iznīcini, atdali veco sīpolu no jaunajiem. Jaunajiem sīpoliem nogriez saknes. Pēc tam sīpolus 21 dienu žāvē telpā, kur temperatūra ir ap +25 grādiem, tad liec tumšā un vēsā vietā, kur temperatūra ir +3–7 grādi un mitruma līmenis nav zemāks 70 procentiem. Gladiolu sīpolus uzglabā koka vai kartona kastēs, pārbērtus ar kūdru. Ja sīpolu nav daudz, tos var turēt ledusskapī.

foto: Shutterstock

Dālijām atdali veco gumu

Ar dāliju gumu izrakšanu nevajag steigties, jo nobrieduši gumi labāk glabājas.  Piemērots laiks izrakšanai ir tieši pirms pirmā sala. 

Vispirms nogriez stublājus, atstājot 12–15 cm garus kātus, aiz kuriem augu satvert. Ar dakšu augsni kopā ar ceru izkustini, tad satver kātus un uzmanīgi izcel gumus no zemes. Notīri lieko augsni un nogriez stublājus pavisam īsus – atstāj tikai pāris centimetrus virs tā dēvētā sakņu kakliņa. Gumus var dalīt gan rudenī, gan pavasarī. Ja dalīsi rudenī, nogriez stublājus tik īsus, cik vien iespējams, kā arī visas saknītes un veco gumu, kas ir tumšākā krāsā; tas vairs nebūs vajadzīgs. Ja atstāj klāt arī veco gumu, nākamgad dāliju cers nebūs tik kupls un neziedēs tik krāšņi. Nožāvētos gumus var uzglabāt gan kastītēs, gan vaļējos maisiņos, kam izdurti caurumi. Pamatam ieber skaidas. Īpaši labas ir skujkoku skaidas, jo tām piemīt arī dezinficējošas īpašības, taču der arī kūdra. Kastītēs attiecīgi sagatavotus gumus var likt vairākās kārtās, katru kārtu pārklājot ar skaidām. Lai dālijas pasargātu no pūšanas, gumus nedaudz pārkaisi ar trihodermīnu.

foto: Shutterstock

Katram lilijas sīpolam sava vietiņa

Ja vēl nav nogriezti ziedkāti, nogriez tos, atstājot 8–10 cm garus stublājus. Liliju sīpolus izroc pirms sala un sausā vietā, kur gaisa temperatūra ir ap +15 grādiem, žāvē 5–7 dienas. Kad sīpoli apžuvuši, apskati, vai tie nav bojāti, slimību skarti. Visus sliktos izmet! Labos sīpolus liec kartona kastēs tā, lai tie nesaskartos cits ar citu, pārber ar vermikulītu vai smiltīm un novieto glabāšanai tumšā, vēsā vietā.

foto: Shutterstock