Kafijas grauzdējuma veidi
foto: Publicitātes foto
Garšīgi
2024. gada 3. septembrī, 10:24

Kafijas grauzdējuma veidi

Reklāmas projekts

Leģenda vēsta, ka kafiju atklājis kāds kazu gans vārdā Kaldi, vedot savas kazas uz Abesīnijas (mūsdienu Etiopijas) nogāzēm. Tur viņš pamanīja, ka lopiņi, apēduši krūmos atrastas sarkanas ogas, kļūst īpaši enerģiski. Kaldi aiznesa dažas atrastās ogas Čehodetas klostera abatam, kurš no tām pagatavoja tik rūgtu dzērienu, ka viņam neatlika nekas cits, kā izliet to ugunī. Ogas uz karstajām oglēm sāka gruzdēt, un no ogās esošajām pupiņām izdalījās patīkams aromāts.

Šajā stāstā aprakstīta kafijas grauzdēšana, kas uzlabo tās garšas un aromāta nianses. Lai izceltu kafijas labākās īpašības, zaļās kafijas pupiņas ir jāpakļauj augstai temperatūrai.

foto: Publicitātes foto

Šajā procesā pupiņas piedzīvo vairākas izmaiņas: to tilpums palielinās par 100%, tās kļūst vieglākas, jo zaudē mitrumu, pazeminās kofeīna un skābju līmenis, bet nedaudz palielinās tauku saturs.

Jāpiebilst, ka kafijas aromāta un garšas notis ir atkarīgas arī no reģiona un augsnes, kurā aug kafija, pupiņu apstrādes metodes un izvēlētās dzēriena pagatavošanas metodes.

Ir četras galvenās kafijas grauzdējuma pakāpes: gaiša, vidēja, vidēji tumša un tumša. Neviena no tām nav labāka par citām. Grauzdējuma pakāpes izvēle ir atkarīga no tādiem faktoriem kā patēriņa ieradumi (daži cilvēki dod priekšroku gaišai grauzdējuma pakāpei, jo šāda kafija ir skābāka, citi – tumšai, kas ir rūgtāka), kā arī no tā, kam kafija ir paredzēta (degustācijai, lietošanai viesmīlības nozarē). Dažādas grauzdējuma pakāpes ir piemērotas dažādiem kafijas pagatavošanas veidiem.

Četras grauzdējuma pakāpes

Katrai kafijas pagatavošanas metodei ir noteikta ieteicamā grauzdējuma pakāpe.

Gaiša: Pupiņas ir kanēļa krāsā, nav eļļainas. Izteikts skābums, izceļas izcelsmes aromāti, piemēram, ziedu, augļu un garšaugu notis. Augsts kofeīna saturs. Ideāli piemērota kafijas automātiem ar filtru.

Vidēja: Nodrošina skābuma, salduma un aromāta līdzsvaru. Pupiņas nav eļļainas. Pupiņas ir nedaudz tumšākas, un tajās ir saglabāts kofeīna saturs. Pateicoties sabalansētajai garšai, šo grauzdējumu izmanto specializētās kafijas degustācijās, lai noteiktu tās kvalitāti. Piemērots gan kafijas automātiem ar filtru, gan espreso kafijas automātiem.

Vidēji tumša: To raksturo intensīvs brūns tonis, zems skābuma līmenis, šokolādes notis un augsts kofeīna saturs, tomēr tas ir zemāks, nekā gaišai grauzdējuma pakāpei. Kafijas pupiņas ir nedaudz eļļainas. Cukura karamelizācija izceļ riekstu, karameļu un šokolādes notis.

Tumša: Pupiņas ir tumšākas, gandrīz melnas. Uz pupiņām esošā eļļa padara tās spožas. Tām parasti ir rūgta, pikanta garša, taču labā tumšā grauzdējumā var atklāties arī šokolādes vai kakao notis. Skābuma līmenis un kofeīna saturs ir zemāks. Šis grauzdējums ir laba izvēle espreso kafijas automātiem.

Zaļas kafijas pupiņas ir jāgrauzdē, lai aktivizētu vielas, kas priecē mūsu maņas ar aromātu un garšas īpašībām. Ar fiziskajām pārmaiņām, ko kafijas pupiņas piedzīvo grauzdēšanas procesā, sākas ceļojums uz izcilas kafijas tases baudījumu.

foto: Publicitātes foto