Uzturs jūsu mājdzīvniekam: svarīgi padomi līdzsvarotam uzturam
foto: Publicitātes foto / dinozoo.lv
Mūsu mīluļi

Uzturs jūsu mājdzīvniekam: svarīgi padomi līdzsvarotam uzturam

Reklāmas projekts

Gluži tāpat kā cilvēkiem, arī mūsu mājdzīvniekiem ir nepieciešams sabalansēts un uzturvielām bagāts uzturs, kas nodrošina visus dzīvībai svarīgos procesus, normālu augšanu un attīstību, mentālo veselību un enerģijas līmeni. Uzturvielu, minerālvielu un vitamīnu trūkums, vai gluži otrādi – pārpalikums, ar laiku veicina dažādu veselības problēmu risku, sākot no aptaukošanās un alerģijām, līdz gremošanas traucējumiem, dažādām sirds un asinsvadu saslimšanām, muskuļu un skeleta sistēmas slimībām un citām nopietnām kaitēm.

Par to, kā nodrošināt veselīgu un pilnvērtīgu uzturu savam mīlulim, un kādi faktori jāizvērtē izvēloties dzīvnieka barību – stāsta Dino Zoo eksperte, kinoloģe Tatjana Bodricka. 

Kvalitatīva barība un NĒ gardumiem no cilvēku galda 

Būtiskākais, kas jāizvērtē sastādot sava mājdzīvnieka ēdienkarti, ir barības un produktu kvalitāte. Profesionālā dzīvnieku barība satur augstas kvalitātes sastāvdaļas, kas ne tikai nodrošina sabalansētu, dzīvnieka sugai atbilstošu uzturvielu, minerālvielu un vitamīnu līdzsvaru, bet ir arī viegli sagremojama un lieki nenoslogo mīluļa gremošanas sistēmu. Turklāt ne mazāk svarīgi – augstas kvalitātes barība nesatur piedevas un konservantus, kas var negatīvi ietekmēt dzīvnieka veselību.

Jā, profesionālā barība var šķist dārgāka izvēle, taču papētot barības sastāvu, redzams, ka barībā ir augstāks kvalitatīvu olbaltumvielu daudzums, tā satur veselīgos taukus, tāpat sastāvā ir arī dārzeņi, augļi, garšaugi un papildu uzturvielas. Šāda barība sniedz ilgstošu sāta sajūtu, līdz ar to vienā ēdienreizē nepieciešams mazāks porcijas daudzums, kas ilgtermiņā ļauj ietaupīt. 

Tomēr būtiski pieminēt arī to, ka bieži vien paši saimnieki, labu gribot, nodara kaitējumu mīluļa veselībai, to cienājot ar gardumiem no cilvēku galda. Tas ir viens no biežākajiem alerģiju, gremošanas sistēmas traucējumu un aptaukošanās iemesliem mājdzīvniekiem, turklāt ļoti liela daļa cilvēkiem paredzētu produktu mājdzīvniekiem ir toksiski. 

Ja mīluli ir vēlme pacienāt ar kādu gardumu, iepriekš vēlams konsultēties ar vetārstu, par to, kādi gardumi dzīvniekam ir piemēroti, un vislabāk iegādāties zoo veikalos pieejamos mājdzīvnieku kārumus. Taču arī ar šiem kārumiem noteikti jāievēro mērs, lai nenomāktu dzīvnieka dabisko apetīti. 

Izvēloties dzīvnieka barību, ņem vērā svarīgākos faktorus: 

  • suga un šķirne: katra dzīvnieku suga un šķirne ir unikāla un tai ir savas specifiskās uztura vajadzības, tāpēc pirms mājdzīvnieka iegādes, par veselīgu un atbilstošu dzīvnieka ēdienkarti noteikti nepieciešams konsultēties ar speciālistu. Profesionālās dzīvnieku barības ražotāji piedāvā arī dažādām šķirnēm pielāgotas suņu, kaķu, zivtiņu un citu mājdzīvnieku barības līnijas, līdz ar to šķirņu mājdzīvnieku saimnieki var pielāgot uzturu tieši sava mīluļa vajadzībām. 
  • vecums: kucēniem un kaķēniem ir nepieciešams vairāk kaloriju un atšķirīgas uzturvielu proporcijas normālai augšanai un attīstībai, savukārt senioru vecuma dzīvniekiem nepieciešama barība ar mazāku kaloriju daudzumu, specifiskām uzturvielām un vieglāk sagremojamām sastāvdaļām. Turklāt atkarībā no mājdzīvnieka vecuma, var atšķirties arī ēdienreižu porciju lielums un skaits, kas īpaši atšķiras dažādiem eksotiskajiem dzīvniekiem, akvārija iemītniekiem un putniem. 
  • veselības stāvoklis: ja mīlulim ir kādas veselības problēmas, piemēram, nieru slimības, aptaukošanās, alerģijas vai jutīga gremošanas sistēma, var būt nepieciešama specializētā veterinārā barība, kuru nozīmē tikai veterinārārsts.

Katram savas uztura vajadzības

Kā jau minēts, mājdzīvnieku uztura vajadzības var krietni atšķities ne tikai sugu, bet nereti arī šķirņu ietvaros, tāpēc pirms mājdzīvnieka iegādes vēlams veltīt laiku dzīvnieka uztura un kopšanas specifikācijas izpētei. 

Kaķu barība

Kaķi ir plēsēji, un to dabiskais uzturs pārsvarā sastāv no gaļas, tāpēc kaķu barības izvēlē ir ļoti svarīgi izvērtēt barības olbaltumvielu sastāvu un to kvalitāti, izvēloties barību ar vismaz 35 % olbaltumvielu sastāvu. Tāpat svarīgi, lai barībā būtu pietiekams tauku daudzums, kas nodrošina enerģiju un veicina vitamīnu uzsūkšanos. 

Arī dažas aminoskābes, piemēram, taurīns, ir vitāli svarīgas kaķu veselībai. Tā kā tā sintēze kaķa organismā nenotiek, tas jāuzņem ar barību. Kaķa uzturs jāpielāgo dzīvnieka vecumam, aktivitāšu līmenim un individuālām vajadzībām, piemēram, šķirnes specifikācijai vai dažādiem veselības stāvokļiem. Svarīgi atcerēties, ka agrāk tik iecienītā kaķu ēdienkartes sastāvdaļa – piens, noteikti nav kaķim piemērots produkts, un ar laiku var izraisīt dažādas gremošanas problēmas un citas kaites. 

foto: Publicitātes foto / dinozoo.lv

Suņu barība

Suņu barības izvēle, gluži tāpat kā kaķiem, ir ļoti plaša. To iespējams pielāgot dzīvnieka vecumam, šķirnei un dažādiem veselības stāvokļiem. Daļa saimnieku savu suni izvēlas barot ar svaigiem produktiem un paša gatavotu uzturu, taču šāds specifisks uzturs prasa ne tikai padziļinātas zināšanas mājdzīvnieku uzturzinātnē, bet arī lielākus finansiālus izdevumus.  

Jaunajiem saimniekiem ērtāka un drošāka izvēle ir profesionālā Premium un Super Premium klases suņu barība, kas satur augstas kvalitātes izejvielas un visas nepieciešamās uzturvielas, turklāt ir viegli dozējama, līdz ar to saimnieks būs drošs, ka dzīvnieks ir paēdis pietiekami. 

Šobrīd īpaši iecienīta ir tieši holistiskās klases suņu barība, kuras sastāvā ir vismaz 60 % augstākās kvalitātes gaļa un citas augstvērtīgas sastāvdaļas, līdz ar to holistiskās barības sastāvs ir maksimāli pietuvināts plēsēju dabiskajam uzturam. 

Turklāt holistiskās barības sastāvā pārsvarā netiek iekļauti graudaugi vai kartupeļi, līdz ar to tā ir īpaši piemērota alerģiskiem suņiem un dzīvniekiem ar jutīgu gremošanas sistēmu. Iecienītākie holistiskās barības ražotāji, kas pieejami arī Dino Zoo veikalos ir ElbeVille un Carnilove. 

foto: Publicitātes foto / dinozoo.lv

Zivju barība

Zivtiņām ir svarīgi nodrošināt ne tikai pareizu barību, bet arī atbilstošu porciju biežumu un daudzumu. Zivis ir ļoti jutīgas pret neatbilstošu uzturu, turklāt visbiežāk problēmas rada tieši zivju pārbarošana, kas veicina ne tikai dažādas veselības kaites, bet piesārņo arī akvāriju. Zivju barība jāizvēlas atbilstoši zivju grupai un vecumam, un to ieteicams iegādāties tikai zoo veikalos. 

Putnu barība

Arī putnu barība ir pielāgojama atkarībā no putna sugas. Daži putni dod priekšroku sēklām, graudaugiem, augļiem, citi – kukaiņiem. Ir svarīgi, lai putnu barības sastāvā būtu pietiekams vitamīnu un minerālvielu daudzums, tāpēc visērtāk ir iegādāties zoo veikalos pieejamo pilnvērtīgo putnu barību un maisījumus, kas satur visas putnam nepieciešamās uzturvielas. 

Barība grauzējiem

foto: Publicitātes foto / dinozoo.lv

Grauzēji ir ļoti aktīvi dzīvnieki, tāpēc viņiem ir nepieciešama barība, kas ir bagāta ar šķiedrvielām un olbaltumvielām. Zoo veikalos pieejams plašs grauzēju barības klāsts – gan pilnvērtīgās barības maisījumi, gan granulētā barība, siens un dažādi veselīgi kārumi, kas pielāgojami atbilstoši grauzēja sugai. Grauzēji ir tie mājdzīvnieki, kurus laiku pa laikam var pacienāt arī ar kādu svaigu augli vai dārzeni, taču par to izvēli noteikti nepieciešams konsultēties ar speciālistu, jo daļa augļu un dārzeņu grauzējiem var izraisīt gremošanas traucējumus.

Barība eksotiskajiem dzīvniekiem

Eksotisko dzīvnieku uzturs ir ļoti specifisks un būtiski atšķirīgs, atkarībā no konkrētās sugas, un var sastāvēt gan no svaigiem augļiem, dārzeņiem, sēklām, gan no dažādiem kukaiņiem. Pirms izvēlaties barību eksotiskajiem dzīvniekiem, obligāti nepieciešama konsultācija ar vetārstu vai eksotisko dzīvnieku ekspertu. 

Dino Zoo – kvalitatīva barība tavam mājdzīvniekam! 

Profesionāla dzīvnieku barība dažādu sugu mājdzīvniekiem par vienmēr izdevīgām cenām dinozoo.lv vai Dino Zoo veikalos visā Latvijā! Dino Zoo piedāvā visas nepieciešamās zoo preces suņu, kaķu, putnu, akvārija iemītnieku, grauzēju un eksotisko dzīvnieku saimniekiem vienuviet! Dino Zoo – rūpēs par ikvienu mājdzīvnieku!