Tiem, kuri nedzer alu - pavisam citādi Jāņu nakts dzērieni
Tiem, kuri nedzer ne klasisko, ne bezalkoholisko alu, Jāņos var pagatavot boli (ar vai bez alkohola) vai tomātu dzērienu ar zaļumiem. Lūk, receptes.
Bole – ar vai bez alkohola
8 personām
2 pudeles šampanieša vai bezalkoholiskā dzirkstošā dzēriena
1 pudele sārtvīna vai ar ūdeni atšķaidītas ogu sulas
½ arbūza mīkstuma
2–3 persiki vai nektarīni
divas saujas zemeņu
1 l gāzēta ūdens
1. Arbūza mīkstumu sagriez mazos gabaliņos un izņem visas sēkliņas, ko pamani. Persikus vai nektarīnus sagriez mazos kubiņos. Izvēlies vissaldākās zemenes un sašķēlē tās gabaliņos.
2. Ber augļus bolei piemērotā traukā. Pielej vīnu vai sulu un vismaz uz 2–3 stundām liec ledusskapī. Pirms baudīšanas lej klāt šampanieti un gāzēto ūdeni.
Asais tomātu un zaļumu dzēriens
2 personām
400 g tomātu
125 ml gāzēta ūdens
1 mazs sarkanais sīpols
1 svaiga sarkanā čili pāksts
mazs saišķītis zaļumu (maurlociņi, pētersīļi, baziliks, lupstājs u. tml.)
2 ēdk. jogurta bez piedevām
1–2 tējk. medus
sāls
1. Tomātus, nomizotus sīpolus un iztīrītu čili pāksti sakapā sīkos gabaliņos.
2. Noskalotus un nosusinātus zaļumus arī sakapā.
3. Visus produktus, izņemot minerālūdeni, sablendē. Pieber sāli un pielej minerālūdeni