foto: Edijs Pālens/LETA
Kur bērzu sulas tecināt nedrīkst? 
Tiek tecinātas bērzu sulas.
Noderīgi ikdienā
2024. gada 3. aprīlis, 10:13

Kur bērzu sulas tecināt nedrīkst? 

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Rīgas teritorijā bērzos urbt un sulu tecināt drīkst tikai privātās teritorijās, pašvaldībai piederošās teritorijās šādi rīkoties nedrīkst, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Rīgas pašvaldības pārstāvis Mārtiņš Vilemsons uzsver, ka Rīgas apstādījumos un parkos bērzu sulas tecināt ir kategoriski aizliegts, jo nevar izsekot, vai cilvēki aiztaisa urbumus ciet, tāpat tiek piesārņota teritorija ar pamestiem spaiņiem, plēvēm un maisiem, kas rada kaitējumu apkārtējai videi. 

"Pietiekami daudz ir bijuši gadījumi, kad sabojā kokus, atstāj vaļā caurumus, piemēslo teritoriju, tāpēc arī noteikumos ir paredzēts, ka par apstādījumu bojāšanu pienākas administratīvais sods," skaidro Vilemsons. 

Raidījums vēsta, ka ir redzēti gadījumi, ka iedzīvotāji nesmādē bērzu sulas, kas tecinātas pat pilsētas kapsētās, taču arī tur urbt kokos ir aizliegts. 

Sods par pārkāpumu nav mazs. Rīgas pašvaldības pārstāvis stāsta, ka tas var sasniegt pat 700 eiro. "Ja koks ir sabojāts un nokalst, tad attiecīgi tiek piedzīta koka vērtība," piebilst Vilemsons. 

Tirgotāji Rīgas Centrāltirgū teic, ka sulu tecina no privātīpašumos augošiem kokiem. Latvijas Valsts mežu apsaimniekotajās teritorijās sulas drīkst tecināt tikai pašpatēriņa vajadzībām, turklāt tikai vienā kokā. Ja ir vēlēšanās ieurbties vairākos kokos, jānoslēdz līgums ar Latvijas Valsts mežiem un jāmaksā atbilstoši cenrādim. 

Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis Māris Eklons stāsta, ka Ministru kabineta noteikumi pieļauj, ka katra fiziska persona bez reģistrēšanās Pārtikas un veterinārajā dienestā var realizēt 300 litru sulas.