foto: Publicitātes foto
Oh là là! Pieci vienkārši franču ēdieni, kuri gatavoti no olām
Garšīgi
2024. gada 20. marts, 06:06

Oh là là! Pieci vienkārši franču ēdieni, kuri gatavoti no olām

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Francija neapšaubāmi ir pasaules gastronomijas galvaspilsēta, un franču virtuve ir viena no izsmalcinātākajām. Taču franči liek galdā arī vienkāršus no olām pagatavotus ēdienus, kurus varam atkārtot arī mēs!

Pēc portāla "Landgeist" datiem, viens Francijas iedzīvotājs vidēji gadā apēd 191 olu, tas ir mazāk nekā Latvijā. Mūsu valstī, pēc Centrālās statistikas pārvaldes 2019. gada datiem, šis rādītājs ir 210 olas gadā.

"Olu patēriņā Francijas iedzīvotāji mazliet atpaliek no Latvijas iedzīvotājiem, taču mēs no frančiem varam mācīties vietējo pārtikas ražotāju atbalstu un, protams, ēdiena baudīšanas kultūru, ar kuru viņi ir slaveni.

Uz franču brokastu galda ir ne tikai kruasāni un kafija, bet arī omletes, "Lorēnas kišs" jeb pīrāgs ar sieru un olu pildījumu, karstmaize "Croque madame" un citi sātīgi ēdieni.

Tos var pagatavot arī tepat, Latvijā, no vietējiem produktiem, stāsta Latvijas Apvienotās putnkopības asociācijas (LAPNA) izpilddirektore Anna Ērliha.

LAPNA izpilddirektore arī informē, ka Otrajās Lieldienās, kas šogad iekrīt joku dienā, 1. aprīlī, kustība "Olas ir spēks!" aicina uz omlešu svētkiem "Latvijas Bizness baro", ar to izceļot lokālo produktu un ražotāju nozīmi mūsu ikdienā un arī ekonomikā. Pikniks no pulksten 12.00 notiks Rīgā, Mežaparka Lielajā estrādē, uz to aicināts ikviens, īpaši gaidītas ģimenes ar bērniem, ieeja ir bez maksas.

20. martā pasaulē svin Starptautisko franču valodas dienu, kas vienlaikus ir arī Frankofonijas diena.

Tā ir vairāk nekā 80 valstu kopiena, kurās franču valoda ir valsts valoda vai tajā runā nozīmīga daļa valsts iedzīvotāju, vai franču valoda un kultūra ir ietekmējusi vietējo kultūru. Šīs dienas mērķis ir veicināt interesi par frankofonajām kultūrām un franču valodas apguvi.

Atzīmējot šo dienu, piedāvājam pagatavot kādu no šīs Francijas virtuves ēdieniem, kuru galvenā sastāvdaļa ir olas.

Nākamā lapa: Tomātos ceptas olas franču gaumē