Bioloģijas zinātņu doktore nosauc ēdienus, kas uzmundrina un aizdzen nogurumu
Māca bioloģijas zinātņu doktore, Dhanvantari studijas ājurvēdas speciāliste, ārstniecības persona Tatjana Tračevska.
Ājurvēdā populāri ir pašu gatavoti saldumi no žāvētiem augļiem, sēklām un riekstiem. Šādi gardumi ir bagāti ar šķiedrvielām un antioksidantiem, tāpēc tie spēcinās un atjauninās organismu, un savs prieks tiks arī garšu kārpiņām.
Ladū bumbiņas (LADDOO)
Ājurvēdā mandeles lieto blanšētas un mizotas, tāpēc riekstus aplej ar verdošu ūdeni, un pēc 30 minūtēm miziņa viegli nonāks nost. Arī Indijas riekstus ieteicams apliet ar siltu ūdeni un izmērcēt 30 minūtes. Tatjana iesaka šo veselīgo našķi gatavot kopā ar bērniem, jo viņiem patiks gan process, gan rezultāts.
10–12 bumbiņas
- 250 g žāvētu dateļu
- 10 Indijas rieksti
- 10 mandeles
- gī sviests
- kokosriekstu skaidiņas, magoņu vai sezama sēklas apviļāšanai
1. Datelēm izņem kauliņus, sagriez tās nelielos gabaliņos. Riekstus sagriez mazos gabaliņos un viegli apgrauzdē uz pannas gī sviestā. Pievieno dateles un 3–5 minūtes uz nelielas uguns sautē.
2. Noņem no pannas un ļauj atdzist. No masas ar rokām veido mazas bumbiņas. Uz lēzena šķīvja uzber kokosriekstu skaidiņas, magoņu vai viegli apceptas sezama sēklas un apviļā tajās dateļu-mandeļu bumbiņas.
Saldās ķirbju un pupiņu pankūkas
Šajā receptē var variēt ar pupiņām. Tatjana iesaka ņemt baltās, bet var izmēģināt arī ar sojas vai citas. Cukura vietā var likt sāli un pikantas garšvielas. Pankūciņās ir A, E un C vitamīns, antioksidanti, folskābe, kas stiprina imūnsistēmu un samazina sliktā holesterīna daudzumu.
- 150 g smalkos kubiņos sagriezta ķirbja
- 30 g miežu vai rupja maluma kviešu miltu (speltas milti)
- 25 g balto pupiņu
- 3 tējk. brūnā vai muskavado cukura
- 2 tējk. gī sviesta
1. Pupiņas aplej ar karstu ūdeni un atstāj mērcēties 3–4 stundas.
2. Vāri izmērcētas pupiņas, līdz tās kļuvušas mīkstas, tad pievieno ķirbi un turpini sautēt. Ja nepieciešams, pielej vēl ūdeni.
3. Kad ķirbis mīksts, nokās lieko ūdeni un masai pievieno pārējās sastāvdaļas. Visu sablendē un ietaukotā pannā cep mazas pankūciņas.
Biešu halva
Ājurvēdā desertu pagatavošanā bieži izmanto burkānus un bietes, jo tie dabiski ir saldi. Neskatoties uz nosaukumu, rezultātā nesanāk tipiska halva, drīzāk salds biezenis, ko var ēst ar karoti. Tas būs gards gan silts, gan atdzisis. Bietes ir ļoti vērtīgs produkts un lielisks dzelzs avots, tāpēc īpaši ieteicams sievietēm un cilvēkiem, kas cieš no anēmijas.
- 300 g biešu
- 300 ml piena
- 100 g cukura
- 12 Indijas rieksti
- 10 mandeles
- 2–3 ēdk. gī sviesta
- 1 ēdk. rozīņu
- 1–2 kardamona pākstis
1. Kardamona pākstis liec piestiņā un spaidi, lai izkrīt sēklas. Miziņu izņem, sēklas samal.
2. Riekstus aplej ar siltu ūdeni un ļauj vismaz 30 minūtes briest, izņem no ūdens un mandelēm novelc miziņu. Riekstus un mandeles sasmalcini un uz pannas nelielā gī sviesta daudzumā apcep.
3. Bietes nomizo un smalki sarīvē. Liec bietes uz pannas, kas ietaukota ar gī sviestu, un uz vidējas uguns cep 2–3 minūtes.
4. Bietēm pielej pienu un turpini sautēt, līdz tas iztvaikojis.
5. Pievieno cukuru un, kad tas izkusis, arī riekstus.