Viena Vide Visiem
2023. gada 4. decembris, 06:03

Piena Ceļā atrasta sešu planētu Saules sistēma ideālā sinhronā režīmā

Jauns.lv

Astronomi ir atklājuši reti sastopamu sinhronizētu Saules sistēmu ar sešām planētām, kas kustas kā grandiozs kosmosa orķestris, kuru nav skāruši ārējie spēki.

Trešdien paziņotais atklājums var palīdzēt izskaidrot, kā radās saules sistēmas visā Piena Ceļa galaktikā. Šī atrodas 100 gaismas gadu attālumā Berenikes Matu zvaigznājā. Viens gaismas gads ir 5,8 triljoni jūdžu.

Novērojumu veikšanā sadarbojās pāris planētu medību satelīti - NASA Tess un Eiropas Kosmosa aģentūras Cheops.

Neviena no planētām, kas atrodas pilnīgā sinhronitātē, neatrodas zvaigznes tā sauktajā apdzīvojamajā zonā, kas nozīmē, ka dzīvības iespējamība, vismaz tāda, kādu mēs to pazīstam, ir maza, ja vispār ir.

"Šeit mums ir "zelta mērķis" salīdzinājumam," sacīja Ženēvas Universitātes pārstāvis Adriēns Leleu, kurš piedalījās starptautiskajā komandā, kas rezultātus publicēja žurnālā Nature.

Šai zvaigznei ar nosaukumu HD 110067, iespējams, ir vēl vairāk planētu. Līdz šim atrastās sešas planētas ir aptuveni divas līdz trīs reizes lielākas par Zemi, bet to blīvums ir tuvāks gāzveida milžiem mūsu Saules sistēmā. To orbītas svārstās no deviņām līdz 54 dienām, tādējādi tās atrodas tuvāk savai zvaigznei nekā Venera Saulei un ir ārkārtīgi karstas.

Zinātnieki uzskata, ka tām kā gāzveida planētām ir cieti kodoli no iežiem, metāla vai ledus, ko apņem biezi ūdeņraža slāņi. Lai noteiktu, kas atrodas šo planētu atmosfērās, ir vajadzīgi papildu novērojumi.

Tēmas