foto: Shutterstock
Jūlijs tepat aiz stūra: kādi darbi dārzā veicami šobrīd
Noderīgi ikdienā
2023. gada 28. jūnijs, 14:35

Jūlijs tepat aiz stūra: kādi darbi dārzā veicami šobrīd

Jauns.lv

Jūlijā varam teikt, ka vasara ir pašā spēku plaukumā, jo šis ir laiks, kad dārzos ir izaudzis viss sētais un stādītais, arī ziedošie augi un krūmi priecē krāšņāk kā citus mēnešus. Tas ir laiks, kad varam piesēst, lai no malas priecātos par līdz šim padarītā darba augļiem. Tomēr šis ir arī laiks, kad dārzā darāmi visdažādākie darbi, lai tas kuplotu vēl košāk.

TV3 raidījums “Zaļie pirkstiņi” apkopojis dažus no aktuālākajiem šī brīža darbiem dārzā.

Apgriez augļu kokus un krūmus

Augļu kokus var apgriezt pavasarī, bet tad tiem veidosies daudz vairāk ūdenszari. Jūlija sākums ir labs laiks, kad apgriezt un veidot augļu kokus. Veicot sanitāro apgriešanu jeb izgriežot visus vecos, slimos zarus un tos, kas krustojas, nedrīkst apgriezt vairāk par 30% no koka kopējās masas. Griežot vairāk, kokam būs lielāks šoks, tas dzīs ārā vairāk zarus. Jaunām ābelītēm griešanas darbi būtu jāveic pavasarī, lai tās dzītu ārā jaunus zarus, bet apgriežot ābeli vasarā, tiek veidots tās vainags. Vecu ābeli vajadzētu kopt 3 – 4 sezonas pēc kārtas, apgriešanu veicot pakāpeniski. Bet ķiršu koka veidošanu var apvienot ar ražas novākšanu, izgriežot nevēlamos zarus kopā ar visiem ķiršiem.

Jūlijs ir labs laiks, lai veidotu formu dzīvžogiem un dekoratīvajiem krūmiem, kā arī izgrieztu pārziedējušās ziedkopas, ja tādas tiem ir. Tas ļaus augam stiprināt sakņu sistēmu un veidot jaunus dzinumus.

Zāliena kopšana

Zāliens, bez šaubām, ir tā dārza daļa, kas prasa nemitīgu kopšanu, jo tiklīdz tas ir sadīdzis, to nepieciešams uzturēt visas sezonas garumā. Dārzniece Ilze Andersone raidījumā “Zaļie pirkstiņi” sniedz vērtīgus padomus, kā uzturēt skaistu mauriņu. Galvenais priekšnosacījums skaistam zālienam ir regulāra pļaušana – tas palīdzēs cīnīties ar nezālēm, kā arī nolīdzinās kurmju rakumus. Starp citu, ja jūsu dārzā dzīvo kurmis, efektīvs un kurmim draudzīgs līdzeklis ir robotizēta zāles pļāvēja iegāde, jo tā radītā vibrācija kurmim nepatiks un viņš visdrīzāk pārvāksies uz dzīvi citur.

Ja zāliens dzeltē, biežākais iemesls tam ir zāliena izdegšana, ko var veicināt augsne – pārāk smilšaina augsne ātri izžūst. Zāliena izdegšanu var novērst ar augsnes ielabošanu, vai arī ar regulāru laistīšanu. Labākais laiks zāliena laistīšanai ir agrs rīts, jo, saulei austot, tiek nožāvētas lapas, kas samazina dažādu slimību risku. Arī laistīšana dienas vidū zālienam nekaitē, taču karstajā saulē liela daļa ūdens iztvaiko, līdz augsnei nemaz nenonākot.

Kaitēkļi dārzā

Katrs dārza saimnieks kaut reizi ir sastapies ar radībām, kuras nepavisam nevēlas redzēt savā dārzā. Bet kāpēc ir svarīgi ar kaitēkļiem cīnīties? Ja tie turpinās vairoties un bojāt augu, augs var tikt pie slimībām, kas savukārt novedīs pie nopietnām sekām – tas var aiziet bojā. Tāpēc ir ļoti svarīgi laikus uzsākt cīņu, bet kādus līdzekļus ņemt talkā? Cīņā līdzēs visi līdzekļi – gan veikalos nopērkamie, gan sentēvu metodes, gan arī pats primitīvākais apkarošanas veids – fiziska kaitēkļu un to oliņu nolasīšana. Bet ja kaitēkļu ir tik daudz, ka pašu spēkiem nav iespējams tikt galā, talkā būs jāaicina speciālists.

Vēl kāds dārzkopja bieds ir gliemeži – gan parastie, gan kailgliemeži. Labākais veids, kā ar tiem cīnīties, ir lasīšana agri no rīta vai vakarā, jo viņiem patīk mitrums. Dienā tie slēpjas zem lielajām augu lapām. Taču ne tikai kaitēkļi ir tie, kas uzdzīvo mūsu dārzos. Bieži vien cīnāmies arī ar mājas mīluļiem, kuriem patīk tur paviesoties un pēc sevis reizēm atstāt nevēlamus pārsteigumus. Suņiem patīk iezīmēt savu teritoriju, pārveidot dobes pēc saviem ieskatiem, arī kaķi labprāt dodas nokārtot savas dabiskās vajadzības dārza irdenajā augsnē. Veikalos pieejami aerosola līdzekļi mājas mīluļu atturēšanai no dārza, tiem ir specifiska smaka, kas liks mūsu četrkājainajiem draugiem iet dārzam ar līkumu.

Sēj zaļumus

Tas nekas, ka jau jūlijs, vēl arvien ir īstais laiks, kad vari paspēt iesēt zaļumus, jo pirmais sējums uz šo laiku jau, visdrīzāk, būs izaudzis un apēsts. Vēl vari paspēt iesēt dilles, koriandru, salātus, spinātus, rukolu, zirņus un tādus dārzeņus, ko grūti izaudzēt pavasarī kaitēkļu uzbrukuma dēļ – kāļus, rutkus un redīsus. Tāpat vari likt zemē sīksīpolus, lai iegūtu svaigu lociņu ražu. Meklējot sēklas vasaras sējai, noteikti izvēlies agrīnas šķirnes, kas ražu dos ne vēlāk kā 60 dienās, jo tad jau būs klāt septembris ar salnām.

Ja vairs neko negrasies sēt šī gada ražai, vari ielabot augsni, iesējot zaļmēslojumu – auzas, griķus, baltās sinepes vai eļļas rutkus. Tos vari atstāt dobēs līdz nākamajam pavasarim un tad iestrādāt augsnē. Tas ļaus bagātināt augsni un nodrošinās veselīgu un bagātīgu ražu nākamajā sezonā.

Tēmas