foto: ZUMAPRESS.com
"Zaļākās" olimpiskās spēles dos plastmasas atkritumiem otru dzīvi
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Viena Vide Visiem
2023. gada 22. jūnijs, 12:54

"Zaļākās" olimpiskās spēles dos plastmasas atkritumiem otru dzīvi

Jauns.lv

Šī gada Olimpiskās spēles radošos veidos veicina ilgtspēju un izpratnes veicināšanu par otrreizējo pārstrādi. Skatītāji Parīzes 2024. gada olimpiskajās spēlēs sēdēs uz krēsliem, kas izgatavoti no plastmasas, kura pārstrādāta no vietējām atkritumu tvertnēm.

"Sākotnējo materiālu trūka, tāpēc daudzi ražotāji pārgāja uz atkritumiem," saka Marius Hamelots, viens no "Le Pavé", ekoloģiskās būvniecības uzņēmuma, kas ir šīs iniciatīvas autors, dibinātājiem.

"Plastmasas ražotāji vispār pārtrauca darbību nevis tāpēc, ka vairs nebija pasūtījumu, bet gan tāpēc, ka vairs nebija materiālu. Tāpēc viņi pārgāja uz atkritumu nozari."

Neraugoties uz loģistikas problēmām un saspringtajām globālajām piegādes ķēdēm, sēdvietu sistēma ir daļa no plašākiem centieniem samazināt olimpisko spēļu ietekmi uz vidi, kas solās būt līdz šim zaļākās.

Organizatori ir paziņojuši, ka, salīdzinot ar iepriekšējām spēlēm, samazinās emisijas uz pusi, izmantojot esošās struktūras, veicinot sabiedriskā transporta izmantošanu un - pretrunīgi - oglekļa emisiju kompensēšanu.

Sēdekļi olimpisko spēļu norises vietās, piemēram, arēnā Porte de la Chapelle Parīzē un olimpiskajā ūdens atrakciju centrā Sen-Denī, būs izgatavoti no pārstrādātas plastmasas.

Izmantojot aprites ekonomiku, šī pieeja samazina enerģijas patēriņu un novērš jaunu atkritumu rašanos. Aptuveni 11 000 sēdvietu tiks izgatavotas no pārstrādātiem materiāliem.