foto: Shutterstock
Vai recepšu zāles aptiekā tavā vietā var izņemt kāds cits?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 12. februāris, 07:12

Vai recepšu zāles aptiekā tavā vietā var izņemt kāds cits?

"100 Labi Padomi"

Ja veselības vai citu apstākļu dēļ netiec uz aptieku pēc recepšu zālēm, vari palūgt, lai tās iegādājas kāds cits. Tas var būt jebkurš cilvēks, piemēram, kaimiņš, kolēģis vai sociālais aprūpētājs. Galvenais noteikums, lai cilvēks, kurš tavā vietā pērk medikamentus, aptiekā uzrāda derīgu personu apliecinošu dokumentu – savu pasi vai ID karti. Autovadītāja apliecība, pensionāra apliecība vai citi dokumenti recepšu zāļu saņemšanai neder.

Divas iespējas 

  • E-receptes ID numurs. Cilvēkam, kuram uzticēts nopirkt zāles, jāzina e-receptes ID numurs. Tas ir 17 ciparu skaitlis, kas tiek piešķirts e-receptei. Receptes numuru var redzēt portāla www.eveseliba.gov.lv sadaļā Manas receptes, un tas ir pieejams arī ārstam, kurš e-recepti izrakstījis. Aptiekā jāuzrāda receptes numurs, jānosauc pacienta vārds un uzvārds un jāuzrāda savs personu apliecinošais dokuments, jo farmaceits atzīmēs sistēmā zāļu saņēmēju. Aptiekā nav jānosauc nedz personas kods, nedz jāuzrāda tā cilvēka personu apliecinošs dokuments, kuram zāles tiek pirktas.
  • Deleģējums izņemt zāles. Portālā www.eveseliba.gov.lv  jebkurš var deleģēt tiesības izņemt e-recepšu zāles kādam citam. Sadaļā Personas dati ir norāde Tiesību deleģējumi. Uzklikšķinot atvērsies lappuse, kurā tiek piedāvāts Pievienot jaunu deleģējumu. Taja jāieraksta šī cilvēka vārds, uzvārds, personas kods, jānorāda datums, līdz kuram šis deleģējums būs spēkā, kā arī jāmin tā pamatojums, piemēram, e-recepšu zāļu saņemšana. Šajā gadījumā cilvēkam, kurš aptiekā izņems citam izrakstītās zāles, nav nepieciešams receptes numurs, taču jāzina pacienta vārds un uzvārds un jāuzrāda savs personu apliecinošais dokuments (pase vai ID karte).