foto: Shutterstock
Padoms tiem, kas kurina ar malku, briketēm vai granulām
Noderīgi ikdienā
2023. gada 13. janvāris, 06:42

Padoms tiem, kas kurina ar malku, briketēm vai granulām

"100 Labi Padomi"

Ja tev ir malkas apkures katls, krāsns, kamīns vai kāda cita ietaise, ko kurini ar malku, briketēm vai granulām, tad noteikti zini, cik grūti ir tikt vaļā no pelniem. Tas ir šmucīgs, nepatīkams darbiņš, kas jāveic regulāri, turklāt ļoti uzmanīgi, jo dažkārt pelnos vēl var būt paslēpusies kāda kvēlojoša ogle. 

Čaklais pelnu rijējs

Ar pelnu problēmu palīdz tikt galā īpašs putekļsūcējs, kas paredzēts tieši pelnu savākšanai. Ar to var ātri un viegli iztīrīt gandrīz visas kurtuves – tas savāks ne tikai pelnus, bet arī ogļu gabaliņus un citus netīrumus. Tvertne tam ir lielāka nekā sadzīves putekļsūcējiem, tā izgatavota no metāla un ir ugunsdroša. Lētākiem modeļiem var būt plastmasas tvertnes ar metāla apšuvumu, bet arī tās ir ugunsdrošas.

Lai varētu iztīrīt visus kurtuves stūrus un kaktiņus, ierīcei ir īpaši liela sūkšanas jauda. Lokanā caurule ir izgatavota no metāla vai kāda cita ugunsdroša materiāla, un daudziem modeļiem tā ir krietni garāka par standarta putekļsūcēju caurule.

Pelnu sūcējam ir arī smalko daļiņu filtrs, kas uztver vissīkākās pelnu daļiņas, kas ir daudz mazākas par parastajiem putekļiem.

Pērkot pelnu putekļsūcēju, izvēlies modeli ar mazgājamu filtru. Tā būs ekonomija nākotnē, jo nebūs lieku tēriņu, lai iegādātos jaunu filtru. Pelnu putekļsūcējam komplektā ir dažādi papildu uzgaļi, otas spraugu iztīrīšanai un citas lietas, kas krietni atvieglo ugunsvietas kopšanu.

No dizaina viedokļa šī ierīce vairāk atgādina nelielu metāla tvertni, taču tas ir attaisnojams ar specifisko pielietojumu. Cenas diapazons šādiem sūcējiem ir no aptuveni 50 līdz 200 eiro, bet profesionālie un ar īpašām ekstrām aprīkotie modeļi maksās vēl dārgāk.