Vai viss jau nokavēts? Kad īsti ir jānovāc lapu kāposti?
Lapu kāposti pieder pie tiem rudens un agrīnās ziemas dārzeņiem, kas īsto garšu iegūst pēc pirmajām salnām un pat viegla sala. Kāpostus nogriež vai izrauj ar visu sakni un atdala dzeltenīgās un citādi bojātās lapas – tās noder kompostam. Pēc tam no lielā kāta noplūc vai nogriež veselās lapas. Ja nelieto uzreiz, tās ietin viegli mitrā audumā un novieto vēsumā. Šādi kāpostlapas var uzglabāt gandrīz nedēļu.
Ja grib apstrādāt uzreiz, lai kāposti pēc vajadzības būtu tūlīt liekami katlā, tad atbilstoši sagatavo katru lapu – noplūc mīksto daļu no lapas kātiņa un noskalo. Šie kāposti ir jāskalo ļoti rūpīgi, jo kruzuļainajās lapās var būt kukaiņi un smiltis. Arī šādi sagatavotas lapas, ietītas mitrā dvielī, var pāris dienu uzglabāt ledusskapī.
Kā lapu kāpostus saglabāt ilgākam laikam?
1. Sasaldē. Noskalotus un strēmelēs sagrieztus lapu kāpostus blanšē verdošā ūdenī, tad strauji atdzesē ledainā ūdenī un rūpīgi izspied šķidrumu. Pēc tam liec piemērotos trauciņos un ievieto saldētavā.
2. Konservē sālsūdenī. Rūpīgi noskalotas lapas blanšē, tad strauji atdzesē un pildi burkās. Pārlej ar vieglu sālsūdeni, uzliec vāciņu un pasterizē 45 minūtes 95 grādos (puslitra burkas). Aizvāko un noliec uz vāciņa, lai atdziest.
3. Svaigā gaisā dobē. Ja laukā nav sala, lapu kāpostus vari atstāt dobē kaut vai līdz jaunajam gadam un katru reizi novākt tik, cik nepieciešams konkrētajam ēdienam.
Ņem vērā!
Lapu kāposts ir ļoti vērtīgs un sens dārzenis, kas arī pie mums tiek audzēts un ēsts jau vismaz pārsimt gadu. Tas nav nekāds jaunums, kas aizgūts no Amerikas vai citām tā dēvētajām angļvalodīgajām zemēm. Tieši otrādi, savulaik lapu kāpostu uz citiem kontinentiem aizveda portugāļu un spāņu jūrasbraucēji un vācu izceļotāji. Šo kāpostu tieši tā arī sauc – lapu kāposts, un apzīmējumi keils, kalē, kalle u. tml., ko pēdējā laikā mēģina uzdot par lapu kāposta nosaukumiem, vienkārši ir nezinātāju izkropļoti angļu valodas vārda tieši pārnesumi.