Kā izvēlēties siltumnīcu?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 29. oktobris, 15:10

Kā izvēlēties siltumnīcu?

Reklāmas projekts

Tuvojoties pavasara un vasaras sezonai, Latvijā cilvēki arvien vairāk pievēršas lauka un dārza darbiem. Šogad interese par iespējām pašiem izaudzēt dārzeņus noteikti būs rekordliela, kas saistāms gan ar pēdējo divu gadu regulārajiem ierobežojumiem, gan ar šodienas globālo cenu kāpumu, mudinot cilvēkus izmantot savas piemājas teritorijas. Viens no galvenajiem elementiem piemājas saimniekošanā ir siltumnīca. Vērsāmies ar jautājumu par to, kā izvēlēties izltumnīcu, pie SIA Baumera darbiniekiem.

Šodien  ir plaša siltumnīcu izvēles iespēja kā vēl nekad. Pamatā ir trīs galvenie virzieni:

Ja neņem vērā industriāla rakstura siltumnīcas kompleksus, stikla siltumnīcas piemājas saimniecībā ir Padomju laika mantojums. Ir labi, ja jums ir tāda, bet jaunu šobrīd būvēt ir nesamērīgi dārgi. Pieaugošās kokmateriālu, augstās stikla un arī darba sēka izmaksas padara šādu siltumnīcu ekonomiski neizdevīgu. Krietni zemākas izmaksas ir koka vai metāla karkasu siltumnīcām ar plēves pārklājumu, tomēr plēve regulāri ir jāatajuno, un tuvākajā laikā naftas cenas nekritīsies, kas nozīmē arī plēves cenu kāpumu. Uz šī fona pašas pievilcīgākās it polikarbonāta siltumnīcas, kuras apvieno stikla siltumnīcu ilgmūžību un salīdzinoši ekonomisku risinājumu, pateicoties polimēra vieglumam un cenai.

Ikvienai siltumnīcai, lai ar kādu seguma veidu tā būtu, ir svarīgs statņu un balstu biežums. Polikarbonāta siltumnīcām tas ir attālums starp arkām. Jo retāk ir izvietotas šīs konstrukcijas, jo zemākas izmaksas, bet tas palielina slodzi uz seguma materiālu. Tas ir tas, uz ko nevajadzētu taupīt un ko vēlams izvēlēties ar mazāku atstarpi. Tādā gadījumā situmnīca kalpos ilgāk, neatkarīgi no sniega segas ziemā.

Iegādājoties siltumnīcu, izvērtējiet arī tās reālo pielietošanu. Dažkārt sltumnīca kalpo tikai dēstu un stādu audzēšanai pavasarī, un tos pašus tomātus vai gurķus pēc tam izstāda uz lauka. Tādā gadījumā pietiks ar sējas siltumnīcu, kas neaizņem lielu platību un arī ir ekonomiski ir izdevīgāka, kā arī ir vienkāršāka uzstādīšana.

Polikarbonāta industriāli ražotajām siltumnīcām ir arī tāda priekšrocība, ka tām iespējams piepirkt papildus dažādus aksesuārus. Te runa nav par papildus duvīm vai vēdināšanas logiem, kas arī ir pieejami. Runa ir par aksesuāriem, kas parsti padara gan pašu siltumnīcu estētiski pievilcīgāku, gan arī atvieglo darbu tajā. Tie ir:

  • Augu iesiešanas aprīkojums
  • Ejas un atdalītāji
  • Eju režģi
  • Plaukti

Tie ir tie elementi, kas parasti sagādā lielākās rūpes piemājas saimniecībās un kā risināšanai tiek meklēti materiāli, kas atrodas pa rokai. Polikārbonāta siltumnīcām šie elementi ir iegādājami aksesuāru veidā un ir gan funkcionāli, gan estētiski pievilcīgi.

Savukārt, ja jums ir labs un kvalitatīvs siltumnīcas rāmis un vēlaties to aprīkot ar polikarbonātu, tad SIA Baumera piedāvā iegādāties šūnu polikarbonāta loksnes. Tā ir iespēja siltumnīcai piešķirt otro elpu. Iespējams, ka tas ir ekonomiski izdevīgs risinājums, kā ar mazākiem izdevumiem siltumnīcu padarīt modernāku un paildzināt tās dzīves ilgumu. Šūnu polikarbonāts pieejams loksnēs ar biezumu no 4 līdz 32 mm biezumam. Ja plānāko parasti izmanto tieši siltumnīcām, tad biezāko var izmantot ziemas dārzu un nojumju jumtiem.

Tēmas