Kas ir ekskluzīvā garšviela - paradīzes graudiņi?
Gvinejas piparus jeb Melegetas piparus, jeb paradīzes graudiņus ļoti plaši lietoja viduslaikos, bet tad tie palika citu garšvielu ēnā. Tagad paradīzes graudiņus daudzviet Eiropā atkal sāk uzskatīt par ekskluzīvu garšvielu, kas piešķir ēdieniem īpašu aromātu – it kā piparu, it kā kardamona noti.
Runājot par garšvielām, kas nāk no Āfrikā, mēdz pieminēt ne tikai Ziloņkaula un Zelta krastu, bet arī Piparu krastu. Tā ir vieta, kur joprojām aug ingveraugs, no kura iegūst mazus, tumši brūnus graudiņus. Tā kā paradīzes graudiņus pa sauszemi caur Ziemeļāfriku nogādāja Eiropā, tos iesauca arī par afrikāņu pipariem. Eiropā tie bija ļoti iecienīti, jo bija salīdzinoši lēti un lieliski aizstāja citus, dārgākus piparus.
Mūsdienās tie, kuri lieto garšvielu maisījumus, kas raksturīgi Marokas un Tunisijas virtuvei, iespējams, pašiem nezinot, jau ir iepazinušies ar paradīzes graudiņiem, jo tie ietilpst gandrīz visu šo maisījumu sastāvā.
Interesanti
Viduslaikos uzskatīja, ka paradīze ir vieta, kur dažādas garšvielas rada reibinošu, apburošu smaržu, tāpēc šos graudiņus iesauca par paradīzes graudiņiem
Kur izmantot paradīzes graudiņus?
Paradīzes graudiņiem ir piparoti asa, taču ne dedzinoša garša un mazliet sūra pēcgarša. Ja graudiņu pakošļā, jūtama arī kardamona, ingvera un kanēļa nots.
- Paradīzes graudiņi ļoti labi sader ar zivīm un dārzeņiem, jo nenomāc šo produktu pamatgaršu, bet gan izceļ to.
- Pievieno arī jūras velšu ēdieniem.
- Sevišķi labi sader ar dārzeņiem, īpaši ar kāļiem, ziedkāpostiem, rāceņiem un sarkanajām bietēm.
- Piešķir garšu un aromātu rīsiem, prosai, kuskusam un bulguram.
- Ļoti piemēroti jēra gaļas ēdieniem.
- Iederas aukstajās uzkodu mērcītēs.
- Pikantajos biezeņos un čatnijos.
- Lieto karstvīna un piparkūku aromatizēšanai.
- Rūpnieciski izmanto desās, pievieno alum un pat džinam.