foto: LETA
Kā uzglabāt tomātus, lai tie nepaliek miltaini? 
SIA "Getliņi EKO" tomāti.
Noderīgi ikdienā
2022. gada 2. augusts, 18:11

Kā uzglabāt tomātus, lai tie nepaliek miltaini? 

Jauns.lv

Cilvēkiem ir dažādi viedokļi par tomātu uzglabāšanu, taču visi vēlas vienu un to pašu rezultātu: svaigus, saldus tomātus, kuri nesabojātos pēc iespējas ilgāk. 

Ja tomāti vēl nav nogatavojušies (tie ir zaļi, vai viegli sārti), tos vislabāk uzglabāt uz palodzes dažas dienas, līdz tie nogatavojas. Kad tomāts nogatavojies, to vislabāk apēst vai ievietot ledusskapī. Vai zināji, ka nogatavojies tomāts ledusskapī saglabāsies svaigs aptuveni divas nedēļas?

Pirms liec tomātu ledusskapī, svarīgi gan zināt, kāda ir tā gatavības pakāpe. Aukstumā tomāti nenogatavosies, tādēļ neliec ledusskapī pusgatavus vai zaļus tomātus. 

Attiecībā uz pārgatavojušiem tomātiem pārliecinieties, ka tie atrodas ledusskapī, lai palēninātu to bojāšanos, un paturiet prātā, ka pārgatavojušos tomātus var izmantot tomātu mērcēm, sautējumiem, čatnijiem un citiem ēdieniem. 

Kā uzglabāt jau sagrieztus tomātus?

Tā kā miziņa aizsargā mīkstumu, vislabāk tomātus uzglabāt veselus, bet, ja jums ir palikuši sagriezti tomāti, ir veids kā tos ilgāk saglabāt svaigus. Vienkārši cieši pārklājiet sagriezto pusi ar plastmasas plēvi, novietojiet tomātu uz neliela šķīvja ar griezuma pusi uz leju un ievietojiet ledusskapī. Šādi sagrieztus tomātus būs iespējams uzglabāt vairākas dienas. 

Lai uzglabātu veselas tomātu šķēles, piemēram, tādas, ko liek uz sviestmaizes vai burgeros, ievietojiet tās hermētiskā pārtikas uzglabāšanas traukā vai labi noslēgtā plastmasas maisiņā un uzglabājiet ledusskapī.

Vai tomātus drīkst saldēt?

Īsā atbilde ir jā! Ja jums ir daudz nogatavojušos tomātu, noskalojiet tos, ļaujiet nožūt, noņemiet kātiņus un sasaldējiet saldētavā izturīgā traukā vai maisiņā. Kad esat gatavi tos ēst, vienkārši ielieciet saldētos tomātus bļodā ar vēsu ūdeni. Pēc dažām minūtēm ūdenī varēsiet viegli nomizot miziņas.

Tēmas