foto: Shutterstock
Apbrīnojamās dilles! Ko tās sniedz veselībai un skaistumam?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 1. augusts, 06:14

Apbrīnojamās dilles! Ko tās sniedz veselībai un skaistumam?

"100 Labi Padomi"

Ārstniecībā izmanto galvenokārt diļļu sēklas, bet efektu dod arī svaigas un kaltētas dilles. Tās iesaka lietot nervoziem, viegli uzbudināmiem un hiperaktīviem cilvēkiem, jo dillēm piemīt nomierinošs efekts. Tās satur A, B1, B2, C, P vitamīnus, arī minerālvielas – kāliju, kalciju, fosforu, dzelzi, un ēteriskās eļļas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dilles veselībai

  • Hipertonijas (paaugstināts asinsspiediens) ārstēšanai pagatavo diļļu novārījumu. Trīs ēdamkarotes sasmalcinātu diļļu aplej ar glāzi karsta ūdens un vāri 15 minūtes, atdzesē 45 minūtes un pielej vārītu ūdeni līdz sākuma tilpumam. Lieto pa ½ glāzei 3 reizes dienā pirms ēšanas.
  • Ēstgribas uzlabošanai tējkaroti sasmalcinātu diļļu sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj 30 minūtes ievilkties un lieto pa 30–50 ml 3–4 reizes dienā.
  • Pret meteorismu (pastiprināta gāzu veidošanās vēderā) ēdamkaroti sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 10–15 minūtes, izkās un lieto pa  ēdamkarotei 4–6 reizes dienā 15 minūtes pirms ēšanas.
  • Vīriešiem potences paaugstināšanai ēdamkaroti diļļu sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 15 minūtes, tad izkās. Lieto pa ēdamkarotei 5–6 reizes dienā pirms ēšanas. Kurss – viena nedēļa. Pēc 3–4 dienu pārtraukuma kursu atkārto. Ieteicams katru dienu apēst arī 50 g svaigu diļļu.

Dilles skaistumam

  • Diļļu losjons vīstošai ādai – no vecmāmiņas burtnīcas: sajauc ½ glāzes smalki sasmalcinātu diļļu zaļumu, 100 ml 70 % spirta, 20 g glicerīna un nostādini 3 dienas. Izkās un pielej 100 ml destilēta ūdens. Ar losjonu norīvē seju no rīta un vakarā.
  • Kompreses nogurušām acīm – 5–8 g diļļu zaļumu aplej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties 5 minūtes. Atdzesē uzlējumu, samitrini vates tamponus un liec kompreses uz acīm.
  • Maska pret ādas iekaisumiem, pūtītēm – samaisi vienādu daudzumu diļļu sēklu un kumelīšu ziedu. Ēdamkaroti maisījuma aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens un vāri 5–10 minūtes. Karstā novārījumā samitrini marli, uzklāj uz sejas un turi 30–40 minūtes. Degunu un lūpas atstāj atvērtus.
  • Pret vasarraibumiem un pigmenta plankumiem – samaisi vienādā daudzumā diļļu un pētersīļu lakstus. Ēdamkaroti maisījuma aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens, ļauj ievilkties 2 stundas, izkās. Marli samitrini uzlējumā un liec uz ādas.

Ievēro!

Ja ir izteikti zems asinsspiediens, iekšķīgi dilles nedrīkst lietot lielos daudzumos. Aktīvās vielas paplašina asinsvadus, un, ja spiediens vēl vairāk pazemināsies, var rasties nespēks un pat ģībonis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās