Kāpēc nekad nevajadzētu mazgāt vistas gaļu?
Lai izvairītos no pārtikas saindēšanās un gatavotu vistas gaļu droši, jāievēro daži priekšnoteikumi. Viens no tiem – nemazgā jēlu vistu pirms gatavošanas. Daudzi gan to tomēr dara, neapzinoties, kādi riski veselībai rodas, veicot šo lieko darbību.
Vistas gaļa ir viegli pagatavojama un daudzpusīga – to var izmantot neskaitāmās ēdienu receptēs. Lai gan daudzi pirms gatavošanas izjūt vajadzību vistas fileju noskalot zem auksta ūdens, to darīt nevajadzētu.
Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra datiem vistas gaļa patiesībā ir galvenais pārtikas produkts, kas izraisa saindēšanos, un galvenokārt tas ir saistīts ar nedrošu apstrādi un produkta nepareizu sagatavošanu.
Vistas gaļā var būt tādas kaitīgas baktērijas, kā salmonella, listērijas u.c. Ja to pirms gatavošanas nomazgājam, ūdenī nokļūst kaitīgās baktērijas, kas pēc tam ar ūdens pilieniem var nokļūt arī uz virtuves virsmām un piesārņot blakus stāvošos pārtikas produktus.
Lai vista neradītu draudus veselībai, tā jāpagatavo vismaz 160 grādu temperatūrā. Ja pirms gatavošanas traucē liekais šķidrums, kas pārklāj vistu, to var nosusināt ar papīra dvieli.