7 neglaimojoši fakti par sāli
Cik reizes jūs esat dzirdējuši teicienu "sāls ir baltā nāve"? Visticamāk, daudz reižu. Taču, vai esat aizdomājušies kāpēc tā runā? Visās pavārgrāmatās un receptēs kā neiztrūkstoša sastāvdaļa tiek minēts sāls. Mēs jums pastāstīsim dažus nepatīkamus faktus par sāli. Iespējams, ka tas jums liks aizdomāties – vai ir vērts uzturā lietot sāli.
* Sāls nav pārtikas produkts. Tas jālieto tikpat uzmanīgi kā jebkura cita neatšķaidīta ķīmiska viela.
* Tie kuri apgalvo, ka mūsu organisms sāli sagremo, dziļi maldās. Sāls it nemaz mūsu organismā nepārstrādājās un nekādas uzturvērtības tam nav.
* Sāls ļoti kaitē mūsu organismam: novājina nieres, kuņģi, žults pūsli, artērijas un citus orgānus un orgānu sistēmas.
* Sāls pievienošana ēdieniem nav prasība, bet gan drīzāk ieradums, kuru cilvēce ir izstrādājusi daudzu gadsimtu laikā.
* Sāls kalpoja kā konservants produktu uzglabāšanai tajos laikos, kad vēl nebija ledusskapju. Tā cilvēks pamazām pierada sālīt pat svaigus dārzeņus.
* Sāls kļūst par indi, ja tā lietošanas daudzums pārsniedz pieļaujamo diennakts normu. Tā, piemēram, cilvēkam, kura ķermeņa svars ir 80 kg, 250 g sāls ir nāvējoša deva.
* Dažos restorānos tiek pielietota nejauka viltība. Ēdienus speciāli pārsāla ar nolūku, lai apmeklētāji pēc iespējas vairāk pasūtītu dažādus dzērienus.
* Ja cilvēkam ir piemetusies kāda kaite, tad sāls lietošana uzturā palielina slodzi uz sirdi, nierēm un palēnina asins riņķošanu.
BonAppetit.lv / Foto: Shutterstock